Nieuws
SPECIAL EDITION – JUNI 2010
Nieuwsbrief Houwers en Holtackers Nieuwsbrief Houwers Holtackers : Special Edition – juni 2010 In deze nieuwsbrief Verminder het toezicht door de VWA Consument checkt uw
VERMINDER HET TOEZICHT DOOR DE VWA
Als ondernemer zelf controles laten uitvoeren waarmee je de VWA (Voedsel en Waren Autoriteit) en de consument laat zien dat het goed zit met de
ESBL EN KIP
‘Kip kan schadelijk zijn voor de mens.’ Met deze koptekst alarmeerden een tweetal weken geleden de landelijke pers haar lezers. Als gevolg van het toenemend

LISTERIA ACTUEEL
Recent 8 doden door kaas in Oostenrijk en Duitsland De recente aanwezigheid van Listeria monocytogenes in kaas heeft voor een sterftepercentage van 25% gezorgd bij
OPLICHTERS LEGIONELLA
Legionella is een hot item. Iedere ondernemer wil voorkomen dat er een besmetting met legionella kan plaatsvinden en pakt hiervoor alle mogelijkheden aan. De VROM-inspectiedienst
VEILIGHEID OP UW LOCATIE
Wat doet u om de veiligheid van uw medewerkers te garanderen? Binnen uw relatie met Houwers Holtackers staat voedselveiligheid centraal. Met de controle op de
ACTUELE MELDINGEN VOEDSELVEILIGHEID
Wat is momenteel actueel aan meldingen ten aanzien van de voedselveiligheid? Melamine: China hield onlangs een tiendaagse inspectiecampagne bij zuivelbedrijven. Daarbij werd verontreinigde melkpoeder aangetroffen

IJSVAK 2010
Onlangs heeft de jaarlijkse vakbeurs IJSVAK weer plaatsgevonden in de Amsterdam RAI. Vast onderdeel tijdens deze beurs zijn de vakwedstrijden die plaatsvinden. Onze inspecteur Harm

VERBETERRAPPORTEN HH INSPECTIES NU DIGITAAL
Sinds november 2009 is het voor inspectieklanten van Houwers Holtackers mogelijk om verbeterrapporten digitaal in te voeren en te beheren. De inspectieresultaten die Houwers Holtackers
WELKE HYGIËNECODES?
Welke hygiënecodes zijn in Nederland goedgekeurd en waar kan ik dat vinden? Deze vraag krijgen wij regelmatig gesteld. Hygiënecodes spelen een centrale rol bij het

GOED METEN IS ZEKER WETEN’
Dat een goede temperatuurbeheersing een belangrijke basisvoorwaarde is voor veilig voedsel hoeven wij u niet meer te vertellen. In alle stappen van de voedselbereiding -van inkoop grondstoffen

HOUDBAAR TOT HOE LANG?
Het ligt zo voor de hand, maar toch krijgen wij hier regelmatig vragen over de begrippen THT en TGT. Producten voor consumptie zijn niet onbeperkt
HYGIËNE SUPERMARKTEN VERBETERD
Dat blijkt uit een onderzoek van de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) naar de hygiëne in supermarkten. De meeste supermarktketens komen er goed vanaf in

VWA INSPECTIES 2008 IN DE AMBACHTELIJKE SECTOR
Op 26 november 2009 heeft de VWA (Voedsel en Waren Autoriteit) kenbaar gemaakt dat in 2008 minder voedselveiligheidsinspecties bij de ambachtelijke sector, horeca, detailhandel en zorginstellingen zijn uitgevoerd. Het
ACCREDITATIE ISO 17020 VERVOLGD
Afgelopen maand heeft de Raad van Accreditatie een herhalingsbezoek afgelegd bij Houwers Holtackers in het kader van de 17020 accreditatie. Beoordeeld werd of de huidige accreditatietoekenning
KLEURCODERING EN PUNTENTELLING BIJ INSPECTIES
Houwers Holtackers bv voert als geaccrediteerd inspectiebedrijf voor diverse hygiënecodes deskundige, vertrouwde en onafhankelijke inspecties uit. Tijdens de inspectie worden diverse inspectiepunten door de inspecteur beoordeeld, waaruit een

MICROBIOLOGISCHE RICHTWAARDEN IN HYGIËNECODES
In de meeste branche hygiënecodes zijn microbiologische richtwaarden opgenomen waaraan producten die een bepaalde behandeling (meestal verhitting) hebben ondergaan moeten voldoen. De overheid verlangt van ‘hygiënecodehouders’ dat richtwaarden worden opgenomen in de

MEXICAANSE GRIEP EN VOEDSELBEREIDING
Nederland is weer terug van vakantie en ondertussen breidt de Mexicaanse griep én de berichtgeving hierover verder uit. Naast maatregelen die overheid, bedrijven en gezondheidssector nemen, zal de levensmiddelenbranche ook extra
9 JUNI: INTERNATIONALE ACCREDITATIEDAG
International Accreditation Forum (IAF) en de International Laboratory Accreditation Cooperation (ILAC) hebben 9 juni uitgeroepen tot een jaarlijks terugkerende internationale accreditatiedag, om het belang van
DESINFECTIEMIDDELEN
Desinfectiemiddelen zijn al jaren in gebruik voor het elimineren van bacteriën en virussen in de levensmiddelenindustrie. De toelating van deze middelen werd geregeld door het

HYGIËNISCH MACHINE ONTWERP
Bij de aanschaf van nieuwe keukenapparatuur worden vele zaken beloofd over werking en effectiviteit. Maar hoe weet je nu of de apparatuur ook goed te reinigen is

VOEDSELVEILIGHEIDSSTICKERS UPDATE
In de nieuwsbrief van maart 2009 hebben wij al gemeld dat Houwers Holtackers een voedselveiligheidssticker aan klanten uitreikt als zij voldoen aan de inspectiecriteria met
KHN TEGEN OPENBAARMAKING VWA CONTROLERESULTATEN
Sinds kort publiceert de VWA controlegegevens van formulebedrijven op internet. Ketens worden daarbij in drie categorieën verdeeld: groen gelabelde bedrijven die goed presteren, ‘oranje’ bedrijven

RISICOBEOORDELING NOROVIRUS
Recentelijk stond het wereldberoemde driesterrenrestaurant ‘The Fat Duck’ van Heston Blumenthal in de UK in het nieuws: liefst 529 mensen zijn ziek geworden na het
START IJSSEIZOEN
De start van het ijsseizoen kon niet beter voor de meeste professionele ijsbereiders. Het gunstige paasweer heeft voor topomzetten en lege ijsbakken gezorgd. Of ook de
VWA RESULTATEN MICROBIOLOGISCH ONDERZOEK 2007
In januari 2009 is het rapport ‘Microbiologisch onderzoek in levensmiddelen 2007’ gepubliceerd. De Voedsel en Waren Autoriteit is belast met het onderzoeken en bewaken van de veiligheid
CURSUS OF TOETS
Food-medewerkers dienen over voldoende toepasbare hygiënekennis te beschikken bij de uitvoering van hun dagelijkse werkzaamheden. Dat kan op allerlei manieren: interne trainingen, begeleiding op de werkvloer

HOUWERS HOLTACKERS ISO/IEC 17020 GEACCREDITEERD!
Op vrijdag 18 december 2008 heeft Houwers Holtackers B.V. het verlossende telefoontje ontvangen van de Raad voor Accreditatie: de certificering voor de inspectienorm ISO 17020* is

LEVENSMIDDELENAFVAL: GEKOELD OF ONGEKOELD?
De CBL-leden (brancheorganisatie voor supermarkten) hebben in januari 2009 een brief ontvangen van de VWA, hierin wordt aangekondigd dat zij tot 31 mei 2009 de tijd
PUNTENTELLING EN STICKER VOEDSELVEILIGHEID
In de inspectierapporten die Houwers Holtackers opstelt wordt standaard een puntentelling gehanteerd. In het rapport is sprake van een groot aantal beoordelingspunten (meetpunten). Afhankelijk van het belang van

CONSUMENTENBOND FEL TEGEN PRODUCTIE VAST FRITUURVET
Volgens de Consumentenbond bakken cafetaria ondernemers nog steeds op grote schaal in ongezond vast frituurvet dat het schadelijke transvet bevat. Sinds de start in 2004 van
GOEDE BEHEERSING VOEDSELVEILIGHEID BIJ CATERAARS, KEURSLAGERS EN TANKSTATIONS
In het kader van ‘openbaarmaking controleresultaten’ voedselveiligheid bij formulebedrijven zijn onlangs de resultaten van enkele formules gepubliceerd (keurslagers, enkele cateraars en tankstations). Deze zijn terug

UPDATE MICROBIOLOGISCHE ONDERZOEK
Tijdens audits van de VWA wordt steeds meer gekeken naar het doel en nut van de monstername op bereide producten. In de praktijk blijken ondernemers

WEBBASED APPLICATIE GROOT SUCCES!
Continue beschikbaarheid van inspectieresultaten, gewoonste zaak van de wereld. Voor onze klanten is Houwers Holtackers constant bezig om het zo makkelijk en overzichtelijk mogelijk te maken.
INSPECTIEDRUKTE SUPERMARKTEN
Het Centraal Bureau Levensmiddelen heeft vorige week laten weten dat de klant uiteindelijk moet meebetalen aan de kostenstijging als gevolg van onder meer herinspecties van de VWA
NIEUWE HYGIËNECODE ZORGSECTOR IS GEREED
Per 1 januari 2009 treedt de nieuwe ‘Hygiënecode voor de voedingsverzorging in zorginstellingen en Defensie’ in werking; de oude (en ingewikkelde) code uit 2001 komt
RIJKSINSPECTIES OP WWW.INSPECTIELOKET.NL
Veertien Rijksinspecties samen in www.InspectieLoket.nl. Dat was de wens van het kabinet om het aantal overheidsloketten te verminderen. De ondernemers en particulieren die nog niet
WWW.WAAROMDAAROM.NU
Houwers Holtackers is recent gestart met een pilot instructies en toetsen via internet. Op de site www.waaromdaarom.nu kunnen klanten en medewerkers na aanmelding gebruik maken
GEEN FASTFOOD IN DE BUURT VAN SCHOLEN
Het Voedingscentrum stelt voor om nieuwe verkooppunten van fastfood in de buurt van scholen te verbieden. Fastfood dient geen gewoonte maar uitzondering te zijn. Vooral
CERTIFICERING EN 2073 RICHTLIJN
Door de EG Verordening 2073/2005 m.b.t. de microbiologische criteria voor levensmiddelen is vernieuwde belangstelling voor inkoop gekomen. Vraag: ‘Waaruit blijkt dat uw ingekochte grondstoffen of
KLANTTEVREDENHEIDSONDERZOEK
Per 1 september zijn twee afstudeerders, Marco Harijgens en Lisan van Zante bij Houwers Holtackers actief. Zij volgen de opleiding Commerciele Economie aan de Avans
LEVENSMIDDELEN CONTROLE SCHIET TEKORT
Met deze kop opende in augustus een aantal regionale GPD dagbladen, dit naar aanleiding van een onderzoek van de consumentenbond bij onder andere supermarkten. ‘Verlepte
RATTENVLEES
Het ministerie van Sociale Zaken van India heeft onlangs besloten een promotiecampagne te starten voor de consumptie van rattenvlees. Volgens het ministerie is dat een
BOERENMELK IN IJS!
Terug naar de natuur: de volle smaak van verse koemelk rechtstreeks van de boer verwerken in je ijs of andere zelfgemaakte producten. Het is een
MELDWIJZER CALAMITEITEN
Schandalen zijn van alle tijd, zoals recentelijk met de besmette mozzarella kaas in Italie, waar opzet in het spel is! Maar dikwijls ontstaan besmettingen onverwacht
NIEUWE INSPECTIEMETHODIEK HH BEVALT!
Wat stelt u toch veel vragen! Van deze inspectie leer ik nog eens wat! Het zijn zomaar wat opmerkingen die de inspecteurs van Houwers Holtackers
ZWAARTEPUNT TOEZICHT VWA VERSCHUIFT
Levensmiddelenbedrijven die risico’s voor de voedselveiligheid aantoonbaar weten te beheersen krijgen van de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) minder controles. Bedrijven die de risico’s niet
AD TEST HOUDBAARHEID: HOE VERS IS VERS?
Bijna de helft van de bezochte supermarkten in de AD test van 16 mei 2008 blijkt het niet zo nauw te nemen met de temperatuurbeheersing
NANO’S IN VOEDSEL EEN RISICO?
De opmars van nanotechnologie heeft ook zijn intrede in de voedingsmiddelenindustrie gedaan. De technologie van zeer kleine deeltjes (1 nanometer = 1 miljoenste millimeter) wordt