Nieuws
VWA INSPECTIES 2008 IN DE AMBACHTELIJKE SECTOR
Op 26 november 2009 heeft de VWA (Voedsel en Waren Autoriteit) kenbaar gemaakt dat in 2008 minder voedselveiligheidsinspecties bij de ambachtelijke sector, horeca, detailhandel en zorginstellingen zijn uitgevoerd. Het
ACCREDITATIE ISO 17020 VERVOLGD
Afgelopen maand heeft de Raad van Accreditatie een herhalingsbezoek afgelegd bij Houwers Holtackers in het kader van de 17020 accreditatie. Beoordeeld werd of de huidige accreditatietoekenning
KLEURCODERING EN PUNTENTELLING BIJ INSPECTIES
Houwers Holtackers bv voert als geaccrediteerd inspectiebedrijf voor diverse hygiënecodes deskundige, vertrouwde en onafhankelijke inspecties uit. Tijdens de inspectie worden diverse inspectiepunten door de inspecteur beoordeeld, waaruit een
MICROBIOLOGISCHE RICHTWAARDEN IN HYGIËNECODES
In de meeste branche hygiënecodes zijn microbiologische richtwaarden opgenomen waaraan producten die een bepaalde behandeling (meestal verhitting) hebben ondergaan moeten voldoen. De overheid verlangt van ‘hygiënecodehouders’ dat richtwaarden worden opgenomen in de
MEXICAANSE GRIEP EN VOEDSELBEREIDING
Nederland is weer terug van vakantie en ondertussen breidt de Mexicaanse griep én de berichtgeving hierover verder uit. Naast maatregelen die overheid, bedrijven en gezondheidssector nemen, zal de levensmiddelenbranche ook extra
9 JUNI: INTERNATIONALE ACCREDITATIEDAG
International Accreditation Forum (IAF) en de International Laboratory Accreditation Cooperation (ILAC) hebben 9 juni uitgeroepen tot een jaarlijks terugkerende internationale accreditatiedag, om het belang van
DESINFECTIEMIDDELEN
Desinfectiemiddelen zijn al jaren in gebruik voor het elimineren van bacteriën en virussen in de levensmiddelenindustrie. De toelating van deze middelen werd geregeld door het
HYGIËNISCH MACHINE ONTWERP
Bij de aanschaf van nieuwe keukenapparatuur worden vele zaken beloofd over werking en effectiviteit. Maar hoe weet je nu of de apparatuur ook goed te reinigen is
VOEDSELVEILIGHEIDSSTICKERS UPDATE
In de nieuwsbrief van maart 2009 hebben wij al gemeld dat Houwers Holtackers een voedselveiligheidssticker aan klanten uitreikt als zij voldoen aan de inspectiecriteria met
KHN TEGEN OPENBAARMAKING VWA CONTROLERESULTATEN
Sinds kort publiceert de VWA controlegegevens van formulebedrijven op internet. Ketens worden daarbij in drie categorieën verdeeld: groen gelabelde bedrijven die goed presteren, ‘oranje’ bedrijven
RISICOBEOORDELING NOROVIRUS
Recentelijk stond het wereldberoemde driesterrenrestaurant ‘The Fat Duck’ van Heston Blumenthal in de UK in het nieuws: liefst 529 mensen zijn ziek geworden na het
START IJSSEIZOEN
De start van het ijsseizoen kon niet beter voor de meeste professionele ijsbereiders. Het gunstige paasweer heeft voor topomzetten en lege ijsbakken gezorgd. Of ook de
VWA RESULTATEN MICROBIOLOGISCH ONDERZOEK 2007
In januari 2009 is het rapport ‘Microbiologisch onderzoek in levensmiddelen 2007’ gepubliceerd. De Voedsel en Waren Autoriteit is belast met het onderzoeken en bewaken van de veiligheid
CURSUS OF TOETS
Food-medewerkers dienen over voldoende toepasbare hygiënekennis te beschikken bij de uitvoering van hun dagelijkse werkzaamheden. Dat kan op allerlei manieren: interne trainingen, begeleiding op de werkvloer
HOUWERS HOLTACKERS ISO/IEC 17020 GEACCREDITEERD!
Op vrijdag 18 december 2008 heeft Houwers Holtackers B.V. het verlossende telefoontje ontvangen van de Raad voor Accreditatie: de certificering voor de inspectienorm ISO 17020* is
LEVENSMIDDELENAFVAL: GEKOELD OF ONGEKOELD?
De CBL-leden (brancheorganisatie voor supermarkten) hebben in januari 2009 een brief ontvangen van de VWA, hierin wordt aangekondigd dat zij tot 31 mei 2009 de tijd
PUNTENTELLING EN STICKER VOEDSELVEILIGHEID
In de inspectierapporten die Houwers Holtackers opstelt wordt standaard een puntentelling gehanteerd. In het rapport is sprake van een groot aantal beoordelingspunten (meetpunten). Afhankelijk van het belang van
CONSUMENTENBOND FEL TEGEN PRODUCTIE VAST FRITUURVET
Volgens de Consumentenbond bakken cafetaria ondernemers nog steeds op grote schaal in ongezond vast frituurvet dat het schadelijke transvet bevat. Sinds de start in 2004 van
GOEDE BEHEERSING VOEDSELVEILIGHEID BIJ CATERAARS, KEURSLAGERS EN TANKSTATIONS
In het kader van ‘openbaarmaking controleresultaten’ voedselveiligheid bij formulebedrijven zijn onlangs de resultaten van enkele formules gepubliceerd (keurslagers, enkele cateraars en tankstations). Deze zijn terug
UPDATE MICROBIOLOGISCHE ONDERZOEK
Tijdens audits van de VWA wordt steeds meer gekeken naar het doel en nut van de monstername op bereide producten. In de praktijk blijken ondernemers
WEBBASED APPLICATIE GROOT SUCCES!
Continue beschikbaarheid van inspectieresultaten, gewoonste zaak van de wereld. Voor onze klanten is Houwers Holtackers constant bezig om het zo makkelijk en overzichtelijk mogelijk te maken.
INSPECTIEDRUKTE SUPERMARKTEN
Het Centraal Bureau Levensmiddelen heeft vorige week laten weten dat de klant uiteindelijk moet meebetalen aan de kostenstijging als gevolg van onder meer herinspecties van de VWA
NIEUWE HYGIËNECODE ZORGSECTOR IS GEREED
Per 1 januari 2009 treedt de nieuwe ‘Hygiënecode voor de voedingsverzorging in zorginstellingen en Defensie’ in werking; de oude (en ingewikkelde) code uit 2001 komt
RIJKSINSPECTIES OP WWW.INSPECTIELOKET.NL
Veertien Rijksinspecties samen in www.InspectieLoket.nl. Dat was de wens van het kabinet om het aantal overheidsloketten te verminderen. De ondernemers en particulieren die nog niet
WWW.WAAROMDAAROM.NU
Houwers Holtackers is recent gestart met een pilot instructies en toetsen via internet. Op de site www.waaromdaarom.nu kunnen klanten en medewerkers na aanmelding gebruik maken
GEEN FASTFOOD IN DE BUURT VAN SCHOLEN
Het Voedingscentrum stelt voor om nieuwe verkooppunten van fastfood in de buurt van scholen te verbieden. Fastfood dient geen gewoonte maar uitzondering te zijn. Vooral
CERTIFICERING EN 2073 RICHTLIJN
Door de EG Verordening 2073/2005 m.b.t. de microbiologische criteria voor levensmiddelen is vernieuwde belangstelling voor inkoop gekomen. Vraag: ‘Waaruit blijkt dat uw ingekochte grondstoffen of
KLANTTEVREDENHEIDSONDERZOEK
Per 1 september zijn twee afstudeerders, Marco Harijgens en Lisan van Zante bij Houwers Holtackers actief. Zij volgen de opleiding Commerciele Economie aan de Avans
LEVENSMIDDELEN CONTROLE SCHIET TEKORT
Met deze kop opende in augustus een aantal regionale GPD dagbladen, dit naar aanleiding van een onderzoek van de consumentenbond bij onder andere supermarkten. ‘Verlepte
RATTENVLEES
Het ministerie van Sociale Zaken van India heeft onlangs besloten een promotiecampagne te starten voor de consumptie van rattenvlees. Volgens het ministerie is dat een
BOERENMELK IN IJS!
Terug naar de natuur: de volle smaak van verse koemelk rechtstreeks van de boer verwerken in je ijs of andere zelfgemaakte producten. Het is een
MELDWIJZER CALAMITEITEN
Schandalen zijn van alle tijd, zoals recentelijk met de besmette mozzarella kaas in Italie, waar opzet in het spel is! Maar dikwijls ontstaan besmettingen onverwacht
NIEUWE INSPECTIEMETHODIEK HH BEVALT!
Wat stelt u toch veel vragen! Van deze inspectie leer ik nog eens wat! Het zijn zomaar wat opmerkingen die de inspecteurs van Houwers Holtackers
ZWAARTEPUNT TOEZICHT VWA VERSCHUIFT
Levensmiddelenbedrijven die risico’s voor de voedselveiligheid aantoonbaar weten te beheersen krijgen van de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) minder controles. Bedrijven die de risico’s niet
AD TEST HOUDBAARHEID: HOE VERS IS VERS?
Bijna de helft van de bezochte supermarkten in de AD test van 16 mei 2008 blijkt het niet zo nauw te nemen met de temperatuurbeheersing
NANO’S IN VOEDSEL EEN RISICO?
De opmars van nanotechnologie heeft ook zijn intrede in de voedingsmiddelenindustrie gedaan. De technologie van zeer kleine deeltjes (1 nanometer = 1 miljoenste millimeter) wordt
ROOKVERBOD HORECA PER 1 JULI
De horeca is nog niet klaar voor het rookverbod dat per 1 juli 2008 van kracht wordt. Dat zegt Koninklijke Horeca Nederland (KHN). Twaalf van
HARM HOESEN IN DE VAKJURY IJSVAK 2008
Tijdens de IJSVAK 2008 op 4 maart j.l. was Harm Hoesen van ons bedrijf lid van de vakjury. Harm heeft als horecaspecialist en inspecteur hygiënecodes
RISK PLAZA VOOR BAKKERIJSECTOR IN DE LUCHT
Het Productschap Akkerbouw heeft met de ontwikkeling van Risk Plaza en het daaraan gekoppelde Riks Plaza audit+syteem een opmerkelijke innovatie gerealiseerd voor de bakkerijketen. De
VWA: BETAALDE HERINSPECTIE IS EEN FEIT!
Vanaf 1 april 2008 worden levensmiddelenbedrijven bij een herinspectie of herbemonstering van de VWA geconfronteerd met een verplichte betaling. Dit is een nieuw fenomeen, voorheen
EERSTE ERVARING MET HANDHAVINGSBELEID VWA
‘Niet het kruisje op een aftekenlijst is het bewijs dat er goed wordt gewerkt, maar de kennis van het personeel ter plaatse. Is een medewerker
EG 2073 RICHTLIJN WAT EN HOE?
De EG richtlijn 2073/2005, ook wel de Europese Verordening Microbiologische Criteria voor levensmiddelen genoemd, is van toepassing voor alle levensmiddelenbedrijven. Deze geldt al vanaf 1
VAN 2007 NAAR 2008
Op de valreep van 2007 kijken wij even terug op dit jaar en vooruit op het jaar dat gaat komen. Voor onze klanten was 2007
HET WAAROM, DAAROM BOEKJE
Nederland kent enkele tientallen branche-gerichte hygiënecodes. Bij de ontwikkeling van de nieuwe versies van deze codes heeft de overheid bepaald dat bedrijven meer aandacht moeten
TEVEEL VETTE VIS ONGEZOND
Meer dan drie keer per week vette vis eten, zoals haring of zalm, is riskant. Een mens krijgt dan te veel dioxine-achtige stoffen binnen. Dat
NIEUW HANDHAVINGSBELEID DOOR VWA VANAF 2008
De overheid heeft bepaald om de regeldruk voor het bedrijfsleven te beperken of anders in te vullen. Dat geldt ook voor de handhaving van de
NIEUWE HYGIËNECODE HORECA PER NOVEMBER 2007
Per 1 december 2007 is de nieuwe hygiënecode voor de horeca van kracht. Met de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) is een overgangstermijn afgesproken van
WELKOM WIL
Vanaf oktober 2007 heeft een nieuwe medewerker het Houwers Holtackers team versterkt. Houwers Holtackers heeft de ambitie om de komende jaren sterk te groeien. De
DE VWA GAAT “HANDHAVEN MET VERSTAND EN GEVOEL”
Wat wil dat nou zeggen voor de ondernemer? In de handhaving nog meer risicogericht te werk gaan. Dit betekent vooral dat de prioriteiten liggen waar