Stappenplan: de weg naar HACCP-certifiering en zelfcontrole

Houwers helpt uw bedrijf graag op weg naar een groene beoordeling. Met ons stappenplan ziet u precies waar in het traject naar een HACCP-certificering u zich bevindt. Onafhankelijk van de situatie die op dit moment in uw organisatie speelt. Kijkt u mee in welke fase u zich bevindt? Download onze handige infographic HACCP-stappenplan en streef ook naar zelfcontrole.

Wat u van ons kunt verwachten

Bij Houwers kunt u heldere communicatielijnen en duidelijkheid verwachten. Het inspectieproces bestaat uit de volgende stappen:

Stap 1 – Beginfase

In deze fase heeft u nog geen ervaring met voedselveiligheid. De hygiënecodes zijn u nog niet bekend. U heeft behoefte aan informatie van een gespecialiseerd inspectiebedrijf.

Houwers kan u voorzien van meer informatie. Wij brengen uw behoeften in kaart.

Stap 2 – Introductiefase

In deze fase lichten wij het HACCP-systeem toe. In het HACCP-systeem is alle wet- en regelgeving aanwezig. Dit kan houvast bieden bij het borgen van de voedselveiligheid. Houwers levert het HACCP-systeem in de vorm van een handboek of app.

Stap 3 – Verbeterfase

In de verbeterfase wordt gewerkt aan de verbeterpunten. Deze zijn voortgekomen uit de inspecties. De verbeterpunten zijn nog niet volledig verwerkt in de werkwijze. Hierdoor zien wij vaak dezelfde tekortkomingen terugkomen.

Periodiek voert Houwers onaangekondigde inspecties uit. Tijdens deze inspecties ontvangen medewerkers praktische tips. Zodat tekortkomingen worden opgelost.

Stap 4 – Beheersfase

Alle medewerkers beheersen de basisvoorwaarden en processen. Er zijn geen ernstige en repeterende tekortkomingen. Bij eventuele afwijkingen beschikken de medewerkers over zelfcorrigerend vermogen.

Houwers voert ook in de beheersfase periodiek onaangekondigde inspecties uit. Om uw kennis te verrijken én om complimenten te geven.

Beloning: HACCP-certificering

Na een inspectie komt uw bedrijf in aanmerking voor een certificaat. Dit is de beloning voor het beheersen van de voedselveiligheid binnen de organisatie. Bij een ‘groene score’ en een goed opgevolgd verbeterplan geeft Houwers het certificaat onder accreditatie (I243) uit.

Met het HACCP-certificaat laat u uw gasten, klanten en afnemers zien dat u de HACCP beheerst.

Het ultieme streven: zelfcontrole

Scoort uw organisatie gedurende een langere periode een ruime voldoende (>90)? Dan komt u in aanmerking voor de zelfcontrole. Hierbij maakt u gebruik van ons zelfcontrolesysteem. Dit door ons ontwikkelde systeem is geaccepteerd door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). Deelnemers aan de zelfcontrole vormen in de ogen van Houwers en de NVWA niet of nauwelijke een risico voor de consument.

Het resultaat: aangepast overheidstoezicht voor uw organisatie!

Houwers voert ook in de beheersfase periodiek onaangekondigde inspecties uit. Om uw kennis te verrijken én om complimenten te geven.

Wilt u ook in aanmerking komen voor een HACCP-certificaat?

Vraag dan snel een inspectie aan! Ook voor vragen of meer informatie kunt u contact met ons opnemen. Wij helpen u graag!