Hygiënecodes

Met hygiënecodes waarborgt u de voedselveiligheid binnen uw organisatie. De codes verschillen per segment. Houwers maakt tijdens de inspecties gebruik van de hygiënecode die geldig is binnen uw branche. Soms zijn er meerdere codes van toepassing op uw bedrijf.

Wat zijn hygiënecodes?

Hygiënecodes zijn vastgelegde regels over de wijze waarop de voedselveiligheid gegarandeerd kan worden. De NVWA gebruikt de codes als basis voor controle en toezicht. Branches verschillen van elkaar. Elke brancheorganisatie stelt zijn eigen code op. Deze wordt gecontroleerd door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit. De gevaren van de processen in de branche zijn geïnventariseerd. Ook staat beschreven hoe levensmiddelenbedrijven moeten werken. Om zo de gevaren te kunnen beheersen. Wanneer uw organisatie werkt volgens de desbetreffende hygiënecode, voldoet u aan de wettelijke voorschriften van de voedselveiligheid. Dit geldt zowel voor de basisvoorwaarden (zoals hygiëne, bouwkundige zaken, plaagdierbestrijding, opleiding etc.) als voor HACCP.

De hygiënecode voor de voedingsverzorging in woonvormen

Voor kleinschalig wonen in de ouderen- gehandicapten- en geestelijke gezondheidszorg geldt een hygiënecode die gebaseerd is op goede hygiënische praktijken en niet op het HACCP-systeem. Het uitgangspunt van de hygiënecode is dat er geen complexe handelingen worden verricht bij het bereiden van maaltijden. Complexe handelingen zijn bijvoorbeeld het bereiden of het inkoelen van maaltijden. Ook het bewaren van maaltijden om deze op een later tijdstip te verwarmen voor consumptie behoort hiertoe. Wilt u meer informatie over hygiënecodes voor de voedingsverzorging in woonvormen? Neem dan gerust contact met ons op!