STERFGEVAL DOOR ETEN KROKET

Een 25-jarige Duitse vrouw overleed deze zomer na het eten van een satékroket in een Nederlands cafetaria. Ondanks een pinda-allergie nuttigde de vrouw een satékroket waarna zij een allergische reactie kreeg, onwel werd en uiteindelijk overleed. Hoe zit het met de aansprakelijkheid bij een allergische gast?

Dit voorval is een gevolg van wat een gast met een allergie of voedselintolerantie kan overkomen. Tegenwoordig staan eventueel aanwezige allergenen op verpakkingen van levensmiddelen vermeld. In een cafetaria worden producten echter zonder verpakking in een vitrine aangeboden waardoor een gast minder snel de aanwezigheid van allergenen kan opmerken.

In een eerder onderzoek van Misset Horeca blijkt dat er juridisch weinig aan de hand lijkt zolang een gast niet kenbaar maakt allergisch te zijn. Het is verstandig om geen toezeggingen te doen aan gasten over aanwezigheid van allergische bestanddelen. U kunt beter communiceren dat u die garantie niet voor 100% kunt geven. De gast kan dan altijd zelf beslissen. Ook een disclaimer op een menukaart kan bijdragen en spoort tevens de gast aan om een eventuele allergie te melden. Tenslotte kan er ook een kruimeltje paneermeel in een portie frites belanden, terwijl een gast een glutenallergie heeft…

Bron: www.voedselallergie.nl en www.snackkoerier.nl