Nieuws
BEWAREN OF VERVANGEN?
Dat voedselveiligheid en duurzaamheid hand in hand gaan, daarvan zijn wij wel overtuigd! Met het oog op verspilling (en Hollandse zuinigheid) bewaren en gebruiken we
DE HOUWERS GROEP OP HORECAVA 2017
Van 9 t/m 12 januari jl. was de Houwers Groep te zien op de Horecava. Met onze stand bevonden wij ons in de nieuwe Fast
OPFRISSER
Het jaar is net begonnen en de eerste incidenten zijn al openbaar, het allergeen selderij ontbreekt op een etiket. Het controlemechanisme heeft gewerkt en er
GELUKKIG NIEUWJAAR
365 dagen vol nieuwe kansen! Maar voor het zover is lekker genieten van de feestdagen. Langs deze weg wil ik al onze relaties bedanken voor
ERVARINGEN IN DE HORECA
Het einde van het jaar nadert, tijd voor terugblikken en vooruit kijken. De Hygiënecode voor de Horeca is vernieuwd in 2016. Wat direct opviel was
READ THE FU**ING MANUAL!
Deze kreet wordt nogal eens gebruikt door QA-managers. Maar wie is de QA-manager bij u in de zaak? Wie houdt in het zicht dat alles
ONTMOET DE GEZICHTEN ACHTER DE HOUWERS GROEP
In het nieuwe jaar zijn we meteen actief op verschillende events. Zo kunt u ons ontmoeten bij onze stand op de Horecava van 9 tot
KAN HET BETER?
Op het moment van schrijven van dit artikel staat de teller van belangrijke veiligheidswaarschuwingen food op 47. 19 x bacteriologisch niet in orde 1 x
HOELANG MAG IK MIJN PRODUCTEN BEWAREN?
Het blijft lastig om van al je producten bij te houden hoelang en waar je ze het beste kan bewaren. Gelukkig hoeft u niet alles
ACCREDITATIE ALS INSPECTIE INSTELLING WEDEROM VERLENGD
Sinds 2008 is ons bedrijf geaccrediteerd als inspectie instelling. Jaarlijks komt de Raad voor Accreditatie ons werk beoordelen op basis van de ISO 17020 norm,
LAST ONDER DWANGSOM
Wij krijgen er steeds vaker mee te maken, naast een Schriftelijke Waarschuwing en een Boete Rapport maakt de NVWA steeds vaker gebruik van de maatregel
INSPECTIERAPPORTEN OPENBAAR
De inspectiediensten voor voedsel en zorg kunnen hun rapporten voortaan eenvoudiger openbaar maken. Niet geheimhouding, maar openbaarheid is in het vervolg de regel. Consumenten kunnen
FRISSE START 2017 MET OPEN TRAINING
Er zijn nog enkele plaatsen vrij. Houwers Groep organiseert in januari een open training. De inschrijving is inmiddels gestart, de training is voor leidinggevenden. Doel
EYE OPENER
We hebben teveel regels, te veel procedures en we houden geen tijd over om ons werk te doen! Waar heb ik dat meer gehoord! In
SALMONELLA AANGETROFFEN BIJ EIEREN UIT POLEN
De NVWA heeft in eieren de bacterie Salmonella Enteritidis aangetroffen. De bron van de besmetting ligt hoogstwaarschijnlijk bij een legkippenbedrijf in Polen. Deze eieren zijn
REDUCEREN VAN VOEDSELVERSPILLING IN UW ORGANISATIE
Wist u dat globaal een derde van de voedselproductie verspild wordt? Dit staat voor 1,3 biljoen ton per jaar, in Nederland is dit zelfs tussen
EVEN VOORSTELLEN: FABIENNE KRIJTENBERG
Ik ben Fabiënne Krijtenberg, 33 jaar en woonachtig in Tiel. Sinds 1 september 2016 ben ik werkzaam als commercieel medewerker binnendienst bij de Houwers Groep.
OPEN TRAINING VOEDSELVEILIHEID HORECA CATERING EN IJSBEREIDING
Op 12 september jl. organiseerde de Houwers Groep de dagtraining Voedselveiligheid Horeca, Catering en IJsbereiding. Het bleek een enorm succes en wij ontvingen vele positieve
TEMPERATUURBEWAKING
Wij komen ze steeds vaker tegen, de één nog mooier en uitgebreider dan de ander, webbased temperatuur registratie en alarmsystemen die u een groot deel
ZEG IJSBEREIDER…VERGEET JE SLAGROOM NIET
Wellicht een rare kop voor een artikel…Maar het is toch veelzeggend. Elk jaar neemt de Houwers Groep een tal van productmonsters bij de ijsbereider. Over
BEWAREN ALS TOEN
Na bijna vergeten te zijn, zijn de oude bereidingswijzen en manieren om voedsel langer te bewaren weer helemaal terug. Drogen, roken, inmaken, inleggen, verzuren en
WEER AAN DE SLAG MAAR NU MET E HERKENNING
De vakantieperiode loopt op zijn eind, voor de meesten zit het er voor dit jaar weer op en is het dagelijkse ritme weer opgepakt. Genietend
GROEN CERTIFICAAT VOEDSELVEILIGHEID VOOR VOEDSELBANK AMSTELVEEN
Stichting Voedselbank Amstelveen kreeg op 15 augustus 2016 in De Olmenhof het door hen zo begeerde ‘Groen Certificaat Voedselveiligheid’ van de Houwers Groep, uit handen
SMKMRKTLABYRINTH
Al slenterend door de benedenstad naar de Waalkade werd mijn neus getriggerd. Wat ruik ik, wat zie ik? De hoek omgeslagen en tot mijn grote
HERZIENING INTERVENTIEBELEID NVWA
Op 7 juli 2016 heeft de NVWA het interventiebeleid herzien. In grote lijnen gaat er voor jou als ondernemer niet veel veranderen. Maar als je
VERHELDERING HYGIENECODE WOONVORMEN MAAKT WERKEN MAKKELIJKER
Door het volgen van de Hygiënecode woonvormen maak je aantoonbaar dat je handelt volgens de hygiënewetgeving. Om de praktijk makkelijker te maken zijn verschillende punten
KOMT VERSE VIS OP DE JUISTE TEMPERATUUR AAN
De zomer is nu echt begonnen…dit betekent lange dagen met zon en stijgende temperaturen. Op vele menukaarten worden weer zomerse gerechten aangeboden en populair hierin
GEEN SYMPOSIUM MAAR OPEN TRAININGEN
Houwers Groep organiseert in het najaar 2 open trainingen. De inschrijving is inmiddels gestart. 1. Dagtraining Voedselveiligheid Horeca, Catering en IJsbereiding Datum: 12 september 2016
MEELMOTTEN IN UW ZAAK, WAT TE DOEN
Meelmotten en andere insecten kunnen bron zijn van kruisbesmettingen die voorkomen of bestreden moet worden. Zoals de naam al doet vermoeden houdt de meelmot zich
OPENTRAININGEN, INSCHRIJVING IS GESTART
Houwers Groep organiseert in het najaar 2 open trainingen. De inschrijving is inmiddels gestart. 1. Dagtraining Voedselveiligheid Horeca, Catering en IJsbereiding Datum: 12 september 2016
DIPLOMA PARADE IJSCENTRUM
Afgelopen week was het weer even spannend voor de examenkandidaten van het IJscentrum. Tijdens de feestelijke diploma-uitreiking werden zij extra in het zonnetje gezet voor
SAMEN EET JE BETER
De Houwers Groep voert inspecties uit op woongroepen. Tijdens deze inspecties zien en horen wij van alles. ‘Ik hoef dat rare spul niet!’ hoorde ik
HET EVENEMENTENSEIZOEN IS IN VOLLE GANG
Rond Koningsdag is het meestal zo ver, het ene evenement is nog niet voorbij of het andere is al in volle gang. Uiteraard moet er
HET IS BIJNA ZOVER
Nog een paar weken dan hebben de scholieren die examen gehad hebben een zee van vrije tijd die zij graag komen opvullen en verzilveren. Uit
NOROVIRUS LIJKT OORZAAK EPIDEMIE CAMPING ARDENNEN
De 70 gasten van een camping in de Belgische Ardennen die plotseling ziek werden, zijn vermoedelijk het slachtoffer van het norovirus, een belangrijke veroorzaker van
THT BEWAKING
In de supermarkt is het gebruik van een THT-bewakingsmodule al een aantal jaren ingeburgerd. Het systeem waarschuwt u dat producten tegen het eind van de
VAN GROOT NAAR KLEIN
De veranderingen in de zorg zijn legio en volgen elkaar in rap tempo op. Elke koerswijziging in het beleid vanuit de regering heeft direct zijn
ONGEDIERTE
Plaagdieren, zoals muizen en ratten, mogen niet aanwezig zijn op plaatsen waar eet- en drinkwaren worden bereid, behandeld of bewaard. Bovendien mogen ze ook niet
NIEUWE HYGIENECODE HORECA AANGESCHERPT
Sinds 1 april is de nieuwe hygiënecode Horeca van kracht en dat hebben veel mensen niet geweten. Tijdens de inspecties merken de inspecteurs dat de
SIMPEL DESINFECTEREN
Het gebruik van desinfectiemiddelen krijgt in een duurzaamheidsomgeving steeds meer aandacht. Hoe kan het gebruik van chloorhoudende preparaten worden terug gedrongen, zonder het effect van
VOEDINGSWAARDEN VERMELDEN WEL OF NIET VERPLICHT PER 13 DECEMBER 2016
De wetgeving omtrent informatie aan de consument is nu 5 jaar oud en per 13 december 2016 volgt een laatste verplichting, het vermelden van de
EEN KLACHT, WAT NU?
Als een consument bij u komt klagen over een geleverd product is dat naast vervelend ook een mooi cadeau. De klant heeft immers het vertrouwen
PRODUCTVREEMDE DELEN
De recente gebeurtenissen met stukjes plastic en ijzerdraad in producten wijzen er opnieuw op dat dit een belangrijk maar vaak over het hoofd gezien risico
Product recall
Sinds begin van het jaar zijn er, alleen in de levensmiddelen, al 15 grote product recalls geweest. 4 n.a.v. productvreemde delen, 3 n.a.v. niet volledige
De kou is (bijna) uit het land
Na 5 of 6 lange maanden wachten voor zowel de fijnproevers en de ijsbereiders barst het seizoen weer los. De fijnproevers hebben de gemakkelijkste taak,
Hoe meet je nu precies de kerntemperatuur
Tijdens onze inspecties komen onze inspecteurs regelmatig tegen dat temperatuurmetingen niet goed worden uitgevoerd. Wat we vaak zien is dat thermometers los in koelingen of
Desinfectie apparatuur op de kraan
Op de IJsvak werd apparatuur gepresenteerd die het water uit de kraan zodanig behandeld dat er ozon in het water komt, wat een desinfecterende werking
Beheersing van risico’s
Sinds het begin van 2016 zijn er al verschillende recall’s geweest van levensmiddelen, alleen de laatste twee weken al 3 keer. Rozijnenbollen: Bij een toeleverancier
Aanscherping Hygiënecode Horeca
De nieuwe Hygiënecode voor de Horeca is gelanceerd en wordt per 1 april 2016 van kracht. Er is een duidelijke trendbreuk waarneembaar in deze Hygiënecode
Kleurcodes en openbaarmaking NVWA
Sinds kort gebruikt de NVWA geen 3 maar 4 kleuren bij de beoordeling hoe veilig een bedrijf werkt met voedsel, hoe het staat met de