Tegenwoordig denken we bij het woord slagroom al snel aan de zomerdagen, een lekkere toef slagroom op een ijsje. Daarmee doen we een select gezelschap behoorlijk te kort, de passionele vakmensen in de banketbakkerij die prachtig en heerlijk gebak voor ons maken wat zeker een ambachtelijk gedraaid ijsje kan evenaren. Met Moederdag en de komst van het overheerlijke Europees zacht fruit in het vooruitzicht breekt voor hen ook een mooie tijd in het seizoen aan. Heerlijke sloffen en soezen gevuld, belegd of opgespoten, het vakmanschap en de smaak druipt ervan af en dan heb je het alleen nog maar gezien.
Vorig seizoen hebben wij aan het eind van het ijs-seizoen vast moeten stellen dat het een slecht jaar voor de slagroom was, flinke overschrijdingen van de microbiologische normen. Dit seizoen ligt onze focus bij de ijsbereiders dan ook weer op het schoonmaken van de machine, de bewaarduur en de bewaartemperatuur. Maar hoe zit het nu eigenlijk met de staat van de slagroom bij de banketbakker.
- Hoe lang en bij welke temperatuur bewaart u de slagroom? Weten al uw medewerkers wat de norm daarvoor is?
- Weten al uw medewerkers hoe zij alle onderdelen van de slagroommachine uit elkaar moeten halen om die schoon te maken? Onze ervaring is dat het meestal een vergeten onderdeel is waar oude resten en dus bacteriën zich kunnen verzamelen.
- Weten al uw medewerkers welk schoonmaakmiddel en welk desinfectiemiddel gebruikt moet worden en niet onbelangrijk hoe dat gebruikt moet worden?
- Als laatste, hoe toetst u de kwaliteit van de kennis en de uitvoering van de schoonmaak? Kijkt u weleens mee met een medewerker of het goed en volledig gebeurt. Laat u weleens een monster slagroom onderzoeken om zeker te weten dat uw heerlijke slagroom ook veilig is?
Het lijkt allemaal vanzelfsprekend dat iedereen precies uitvoert wat hen ooit verteld en voorgedaan is en daar schuilt nu juist het gevaar. Dagelijks komen onze inspecteurs tegen dat de dingen niet meer helemaal scherp zijn, óók bij mensen die al 25 jaar in het vak zitten! De techniek in machines schrijdt voort en je durft er haast niet aan te zitten omdat je bang bent iets stuk te maken. Toch is het van het grootste belang dat u als vakman weet waar de knelpunten van uw machine zitten en dit aan uw medewerkers overdraagt. Techniek houdt namelijk niet altijd rekening met voedselveiligheid is de leerschool van de afgelopen jaren. Te vaak komt het voor dat vergeten plekken voor grote problemen zorgen, dat kan zomaar het begin zijn van het einde van een mooi seizoen.
Blijft u het voor? Wij helpen u graag!