VIJF TRENDS IN KOELVERSE VRUCHTENSAPPEN

Nederlandse huishoudens geven gemiddeld €27 per jaar uit aan koelverse vruchtensappen en -dranken. Aan koelverse zuiveldranken bedroegen de uitgaven €45 per huishouden. Deze cijfers liggen gelijk aan 2016. Wel is er binnen de categorieën sprake van verschuivingen. Vijf belangrijke trends op een rijtje.

Trend 1
Nederlanders gingen vorig jaar opnieuw minder vruchtensappen drinken. Belangrijkste reden voor de terugloop is de groeiende zorg onder consumenten over de hoeveelheid suiker in de sappen, hoewel deze van nature aanwezig zijn. Deze trend was al langer zichtbaar bij frisdranken en houdbare vruchtensappen, maar heeft nu ook de categorie gekoelde vruchtensappen uit concentraat bereikt.

Trend 2
Sappen die niet zijn gemaakt uit concentraat en smoothies ontwikkelen zich nog wel voorspoedig, zo blijkt uit cijfers van onderzoeksbureau Nielsen. Bij de smoothies was zelfs sprake van een toename van de verkopen met 52 procent. Daardoor was er in de complete categorie nog wel sprake van een lichte waardestijging in 2017. Ook de aanhoudende verschuiving van literverpakkingen naar kleinere verpakkingseenheden draagt hieraan bij aan de stijgende literprijs.

Trend 3
A-merken als Healthy People, Coolbest en Fruity King van sapppen uit concentraat hebben een selcht jaar achter de rug. Die trend is ook zichtbaar bij producten waarbij vruchtensap uit concentraat een belangrijk ingrediënt is, zoals het Hero Fruitontbijt. Opvallend is dat gekoelde huismerksappen uit concentraat de omzet juist wel zagen stijgen met €5 miljoen.

Trend 4
De run op de zogenoemde tapmachines is voorbij. De plaatsing van automaten waarmee consumenten ter plekke in de supermarkt zelf vers sinaasappelsap konden tappen zorgde de afgelopen jaren voor stevige omzetstijgingen binnen het segment. Afgelopen jaar werd er voor het eerst minder vers getapt sap verkocht. Wel steeg de literprijs licht, waardoor de omzet toch nog met een half procent toenam.

Trend 5
Waar gekoelde vruchtensappen het moeilijk hebben, geldt dat niet voor groentesappen. Hiervan is vorig jaar bijna 1 miljoen liter langs de toonbank gegaan, een toename van 67 procent volgens cijfers van IRI Infoscan. Daarmee is dit een niche met potentie.

Bron: Distrifood