CERTIFICERING BAKKERS DOOR HOUWERS GROEP IS BETROUWBAAR!

Onlangs ging het gerucht de ronde dat een certificering onder accreditatie van Houwers Groep, op basis van de hygiënecode voor brood- en banketbakkerij, niet dezelfde waarde (lees: lager) had dan de certificering die van oudsher wordt gedaan in deze branche.

Wat is het verschil tussen accreditatie en certificatie?

Een certificatie-instelling beoordeelt een te certificeren bedrijf. Een accreditatie-instantie accrediteert een certificatie-instelling. De certificatie-instelling toont die betrouwbaarheid dus aan, door beoordeling van uw managementsysteem of producten en diensten. De accreditatie-instantie –zoals in Nederland de Raad voor Accreditatie (RvA) – beoordeelt de deskundigheid, onpartijdigheid en onafhankelijkheid van de certificatie-instelling. Zo ontstaat een keten van vertrouwen.

Wat wil een certificaat onder accreditatie nu eigenlijk zeggen?

De bakker op de hoek kan ook een ISO 9001 certificaat afgeven, maar welke waarde vertegenwoordigt dat? U hebt in dit geval niet de zekerheid dat een betrouwbare partij de beoordelingen uitvoert en u bent er dus ook niet van verzekerd dat uw opdrachtgevers de waarde van uw certificaat erkennen. De eisen aan geaccrediteerde certificatie-instellingen zorgen ervoor dat de auditoren die uw systeem komen beoordelen onpartijdig, onafhankelijk en vakkundig zijn en de beoordeling dus betrouwbaar is en waarde heeft.

Mocht u gecertificeerd onder accreditatie willen worden dan bent u dus bij Houwers Groep aan het juiste adres. Voor vragen en informatie kunt u ons bereiken via kantoor@houwersgroep.nl.