DE HOUWERS GROEP OP BEZOEK

De Houwers Groep heeft in de afgelopen periode veel bezoeken gebracht aan nieuwe formules en franchisenemers. Wat tijdens het eerste bezoek vooral opvalt is dat er op elke locatie enthousiaste medewerkers werken die er alles aan doen om de gasten het naar de zin te maken. Wanneer een locatie opstart heeft de ondernemer veel aan zijn hoofd. En dan komt er ook nog iemand kijken hoe het met de voedselveiligheid is gesteld. Bij zo’n bezoek wordt gekeken of er veilig met voedsel gewerkt wordt, schoonmaak correct wordt uitgevoerd en er geen muizen of keutels aanwezig zijn. Kennis over voedselveilig werken is hierin natuurlijk erg belangrijk. Wat bij deze bezoeken opvalt is dat voedselveiligheid in de hectiek van alledag vaak het ondergeschoven kindje is.

Een ondernemer is verantwoordelijk voor kennisoverdracht naar medewerkers toe. Dat kan door in ieder geval een hygiënecode, eventueel aangevuld met een handboek met werkinstructies, op de werkplek aanwezig te hebben. Door de taken uit de hygiënecode te verdelen onder de medewerkers zullen deze op de hoogte zijn van de basisregels die gelden voor voedselbereiding. Controleer ook structureel of de medewerkers werken volgens deze hygiënecode. Hang instructies zichtbaar op, bewaar certificaten en/of toets resultaten. Laat de medewerkers de basisinstructies vanuit het handboek of hygiënecode lezen en aftekenen dat ze het begrepen hebben. Kortom verdeel de taken, controleer de medewerkers en zorg voor voldoende kennisoverdracht.