IJSSEIZOEN ZIT EROP, WAT SPRONG ERUIT?

Het ijsseizoen is alweer een tijdje voorbij en wij kijken tevreden terug op het afgelopen jaar. We hopen dat ook u terugkijkt op een goed seizoen. Bijgaand een aantal tips die u in de komende periode kunt meenemen ter voorbereiding van het nieuwe seizoen.

Bij controle op de kritische processen, pasteuriseren en terugkoelen wordt vaak uitgegaan van de temperatuur die de display op de machine aangeeft. Dit mag als de voeler van die display gekalibreerd is. Kalibreren is eigenlijk niets anders dan controleren dat de voeler goed werkt. Het kalibreren kan gebeuren door de monteur tijdens het onderhoud aan de machine of door de temperatuur van de mix bij pasteuriseren te controleren met een gekalibreerde voedselthermometer. Is het verschil tussen de display en de voedselthermometer niet groter dan 1°C dan kun je ervan uit gaan dat de voeler goed werkt. De gemeten waardes en het verschil noteren in de registratie en bij twijfel gedurende het seizoen herhalen.

Controleer naast de temperatuur van de pasteurisatie ook eens de terugkoel tijd, dit wordt namelijk vaak vergeten. Is de ijs mix weer binnen gestelde normen op de juiste temperaturen. Alle vormen van techniek of technische ondersteuning mogen gebruikt worden als er maar periodiek gecontroleerd wordt dat die goed werken.
Verder waren er heel veel afwijkende productmonsters bij de slagroom en ijs mix. Dat zou kunnen betekenen dat er niet voldoende zorgvuldig omgegaan wordt met bewaartermijnen of dat het ergens in het schoonmaakproces niet goed gegaan is. Onderdelen die wel uit elkaar kunnen maar nooit uit elkaar worden gehaald zijn of onderdelen en rubbers die versleten, zijn regelmatig terugkerende zaken. Langer bewaren dan de code voorschrijft zonder voldoende onderzoek dat dit kan is vragen om problemen.

Wij danken u voor het gebruik van onze diensten en kijken alweer uit naar een goede samenwerking in het komende jaar.