DUURZAAMHEID BIJ DE HOUWERS GROEP

Bij de Houwers Groep zetten wij ons in om uw bedrijf groen licht te geven, op het gebied van voedselveiligheid natuurlijk en daarnaast ook door samen met u aan een duurzamere voedingssector te werken!

Dit doen we door een duurzaamheidsmeting aan te bieden, om voedselverspilling in kaart te brengen en hierna zoveel mogelijk te reduceren. Onze eerste meting hebben we uitgevoerd in een zorginstelling, waar nog op verschillende wijzen eten wordt bereid. Hoe verhouden de verschillende concepten zich tegenover elkaar en waar zit nu de meeste verspilling? Op verschillende locaties zijn de concepten gemeten gedurende 14 dagen, om zo een beeld te krijgen van de verspilling en wat hiervan de oorzaken zijn.

Nadat de resultaten gepresenteerd waren, werd voor de analyse vooral de nadruk gelegd op de gezondheid van de bewoners en de variatie van voeding. We meten namelijk zowel de bestellingen/bereiding, als de verspilling, waardoor je ook inzicht krijgt in de inname van de bewoners. Hoeveel groente en fruit wordt er per dag genuttigd en sluit het huidige systeem van voeding verstrekken wel aan bij de inname, of wordt er alsnog te veel besteld?

“Het belangrijkste doel van dit onderzoek is volgens Jans het voorkomen van verspilling. “Maar een positieve bijvangst is dat we met de data uit het onderzoek van Hoeben dieper op in kunnen gaan op bijvoorbeeld bedrijfsprocessen. Werken we wel efficiënt genoeg? Uiteraard hopen we met de uitkomst de zorg verder te kunnen verbeteren. Dat iedere zorgafnemer de juiste porties en de juiste gerechten voorgeschoteld krijgt.”

Voeding staat weer op de agenda, en wordt middels deze duurzaamheidsmeting in kaart gebracht. Het begon met het simpelweg meten van de voedselverspilling, maar gaat nu bijdragen aan een nieuw voedingsbeleid. Want voeding als een onderdeel zien van de zorg, kan zorgen voor minder medicijn gebruik en minder ondervoeding, ja dat is ook duurzaam!

Wat doet u eigenlijk al aan duurzaamheid binnen uw bedrijf?