Nieuws
Bakkers krijgen vaker vragen over voedselveiligheid’
Alleen voedselveilig werken is tegenwoordig niet meer voldoende. Dat geldt ook voor bakkers. Ondernemers moeten kunnen aantonen dat ze voedselveilig werken. Vooral voor kleine en
Eieren mogen door wetswijziging langer in de supermarkt liggen
Supermarkten hoeven zich bij eieren niet meer aan een uiterste verkoopdatum te houden. Dat komt doordat Europa de regels heeft aangepast. Het gevolg is dat
Allergenen-informatie op orde?
Een terugkerend item in deze nieuwsbrief is de wetgeving rondom het verstrekken van allergeneninformatie aan consumenten. En dat is niet voor niets! Het uitblijven van
Pathogenen onder de loep: Staphylococcus aureus
Een pathogeen is een biologische ziekteverwekker. Dit kunnen bacteriën, virussen, schimmels of parasieten zijn. De aanwezigheid van pathogenen in een voedingsmiddel wil niet zeggen dat deze
Let op bij online bestellen buiten de EU
Black Friday, Sinterklaas en Kerstmis. Het cadeauseizoen is begonnen en bezorgt flink wat Nederlanders cadeaustress. Door de hoge inflatie is de prikkel om online naar
Pathogenen onder de loep: Listeria
Een pathogeen is een biologische ziekteverwekker. Dit kunnen bacteriën, virussen, schimmels of parasieten zijn. De aanwezigheid van pathogenen in een voedingsmiddel wil niet zeggen dat
Dubbele toiletdeur
Tijdens inspecties krijgen wij regelmatig vragen over de dubbele toiletdeur of het voorportaal. Wat zegt de NVWA hierover? In de algemene eisen voor bedrijfsruimten voor
Nieuwe informatieflyer Checkpunt Voedselveiligheid
De Privaat Orgaan Controlesystematiek (POC) van de NVWA, waarbinnen Houwers Groep is geaccepteerd is per 1 juni verder gegaan onder de nieuwe naam Checkpunt Voedselveiligheid.
NVWA breidt openbaarmaking inspectieresultaten uit met 10 SBI-codes
Ook resultaten versspeciaalzaken binnenkort openbaar op NVWA.nl De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit maakt inspectieresultaten van horecalocaties landelijk openbaar op haar website. Dat gebeurt aan de
Checkpunt Voedselveiligheid-locaties ontvangen sticker
Deze maand zijn alle Checkpunt Voedselveiligheid-locaties die door Houwers Groep als zodanig zijn beoordeeld, voorzien van de nieuwe raamsticker. Deze sticker, met daarop het door
Pathogenen onder de loep: salmonella
Een pathogeen is een biologische ziekteverwekker. Dit kunnen bacteriën, virussen, schimmels of parasieten zijn. De aanwezigheid van pathogenen in een voedingsmiddel zegt niet direct iets
Voorkom schimmelvorming in de koelcel: 5 tips
Als inspecteurs komen we in allerlei soorten bedrijven waar voedsel wordt bereid of wordt opgeslagen. Dat varieert van een restaurantkeuken, bakkerij of ijssalon tot een
Met partner Euro-Toques op Gastvrij Rotterdam
Rotterdam Ahoy was op 19, 20 en 21 september dé plek om te zijn voor de horecaprofessional. Gastvrij Rotterdam beleefde z’n grootste editie tot nu
IJsjes veilig eten?
Honderd jaar geleden ging het volledig mis in Meppel. Honderden mensen werden ziek en zes overleden tijdens ‘De vergiftiging te Meppel’, zoals de Leidsche Courant
Pathogenen onder de loep
Een pathogeen is een biologische ziekteverwekker. Dit kunnen bacteriën, virussen, schimmels of parasieten zijn. De aanwezigheid van pathogenen in een voedingsmiddel wil niet zeggen dat
Is ons voedsel veilig?
Als consument of als bedrijf moet je ervan uit kunnen gaan, dat wat je koopt bij bijvoorbeeld een leverancier, een supermarkt of restaurant voedsel veilig
Bedrijven moeten consumenten beter informeren over allergenen in voedsel
De meeste bedrijven in retail, ambacht en horeca informeren klanten niet goed over welke allergenen in het voedsel of gerecht is verwerkt. Dat blijkt uit
Ontmoet ons tijdens Gastvrij Rotterdam!
Gastvrij Rotterdam is dé horecavakbeurs voor ambitieuze horecaprofessionals en heeft zich tijdens vorige edities bewezen als hoogstaand gastronomisch platform voor de horecabranche. Het toonaangevende gastronomische
Houwers Groep en CleanIT Solutions bundelen krachten in CleanIT Group BV
Houwers Groep in Geldermalsen en CleanIT Solutions BV in Haarlem richten met ingang van juni 2022 de CleanIT Group op. Met deze zet versterken beide
E-learnings Voedselveiligheid: handige tool om snel up to date te zijn
Het digitale leer- en ontwikkelplatform van Houwers Groep heet Waarom? Daarom!. Hier vind je voor elke branche een e-learning voedselveiligheid. Veel bedrijven die samenwerken met
E. coli of listeria: welke is nu de poepbacterie?
Onlangs kwam NVWA met een recallbericht voor vegan balletjes, vanwege de aanwezigheid van de listeriabacterie. Op een forum zagen we het bericht gedeeld worden onder
Houwers Groep per 1 juni onderdeel van Checkpunt Voedselveiligheid-programma NVWA
De Privaat Orgaan Controlesystematiek (POC) van de NVWA, waarbinnen Houwers Groep is geaccepteerd, gaat per 1 juni verder onder een nieuwe naam. Het ‘Checkpunt Voedselveiligheid-programma’
Te lang, te warm: tijd om af te koelen! 5 tips
De bovenstaande titel slaat niet op het mooie voorjaarsweer, maar wel op de pannen soep, sauzen of andere verhitte producten die we tegen komen in
Houwers Groep voert nieuw NVWA-logo vanaf juni
De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit werkt al enkele jaren met de zogenoemde POC-systematiek. Inspectiebureaus die een POC-bedrijf zijn, hebben een door de NVWA geaccepteerd controlesysteem.
Ziek door kip? Campylobacter vaker de boosdoener dan salmonella
Campylobacter is een bacterie die een voedselinfectie kan veroorzaken. De bacterie komt vooral voor op rauwe kip. Het zorgt jaarlijks voor meer ziektegevallen dan de
Drie vragen over kruisbesmetting
Wat is kruisbesmetting? Bij kruisbesmetting komen ziekmakers van het ene product op een ander product. In rauwe producten zitten meer ziekmakers dan in gekookte producten.
Hoe zat het ook alweer? Nieuw: de RE-learning Horeca
Het horecaseizoen is weer geopend. Vollere zaken, gezelligheid op het terras en lange rijen voor de coffee to go en ijsvitrine. Met meer gasten, heb
Goed voorbereid van start: voorkom muizenoverlast!
Muizenoverlast Daar heb ik nooit last van, denkt u. Tijdens onze inspecties treffen we nog te vaak muizenkeutels aan in het magazijn, tussen de opslag,
Goed voorbereid van start: reiniging en desinfectie
Reinigen en/of desinfecteren Tijdens onze bezoeken merken we dat dit niet altijd correct wordt toegepast. Ook het gebruik van niet toegestane desinfectiemiddelen is soms opvallend.
Goed voorbereid van start: allergeneninformatie
Allergeneninformatie Al sinds 2014 is er allergenenwetgeving. Maar de laatste jaren wordt er door de NVWA strikt op gecontroleerd of bedrijven dat ook daadwerkelijk op
Het is lente! Zo houd je de zaak en terras voedselveilig
Het is lente! De terrassen zijn weer uitgestald en bij de ambachtelijke ijssalons zijn de eerste ijsjes inmiddels geschept. De inspecteurs van Houwers Groep hebben
Eerste ervaringen met de Hygiënecode voor de AGF Detailhandel
Sinds 1 februari is de vernieuwde hygiënecode voor de AGF Detailhandel van toepassing. Wij schreven eerder al over deze hygiënecode voor agf-specialisten. In februari voerden
Voedselveilig van start dit voorjaar
Praktisch en duurzaam aan de slag Houwers Groep is al meer dan dertig jaar het controle- en adviesbureau voor de foodsector. Onze specialisatie? De verbetering van
Gastblog voedselveiligheid op Keukentijgers platform
Onze specialist Peter is deze maand benoemd tot ‘gasttijger’ bij het platform Keukentijgers. In duidelijke taal vertelt hij over voedselveiligheid en zaken waaraan je moet
Knaagdieren: altijd een aandachtspunt – nieuwe wetgeving per 2023
Als het om voedselveiligheid gaat, kennen we een aantal plaagdieren. Knaagdieren (met name muizen en ratten), kruipende en vliegende insecten. Voor bedrijven die met levensmiddelen
Intranet: wat was mijn wachtwoord ook alweer?
De lente begint zijn werk weer te doen. Naast krokussen en het zonnetje, komen ook de schoonmaakkriebels weer omhoog. Benut dat enthousiasme en log snel
Even voorstellen: inspecteur Marius Rutting
Wie zijn de inspecteurs waar we altijd zo vol lof over spreken? We stellen ze graag aan je voor. Deze keer geven we het woord
Weer 4 vestigingen Brownies&downieS aangemeld voor zelfcontrole
We mochten begin dit jaar weer vier filialen van lunchformule Brownies&downieS toevoegen aan de lijst voor zelfcontrole. Deze status bereik je wanneer je meerdere malen
Meer over de nieuwe Hygiënecode AGF Detailhandel
De hygiënecode voor de AGF detailhandel bestond al erg lang en was nodig aan herziening toe. De vereniging voor groente- en fruitspecialisten ADN heeft een
Plantaardig eten? WHO adviseert goed te kijken naar nutritionele waarde
Het aanbod vlees- en zuivelvervangers wordt steeds groter. Daarmee maken producenten het consumenten gemakkelijk om voor een alternatief te kiezen. Waar vaak de gedachte speelt
24 januari: dag van de pindakaas
‘De dag van…’. Voor elke dag van het jaar is er wel een Nationale dag van een product, gevoel of feestelijkheid te vinden. Op 24
Afscheid Jos Qualm
Na bijna 6 jaar nemen we afscheid van onze Quality Manager Jos Qualm. Hij is onlangs gestart in zijn nieuwe rol als plantmanager bij Royal
Bezoek Raad van Accreditatie aan Houwers Groep weer succesvol afgerond
Een audit van de Raad van Accreditatie blijft spannend, ook al weten we bij Houwers Groep dat we ons werk tot in de puntjes verzorgd
We mogen weer! Inspecteurs kijken uit naar Bakkersvak & IJsvak
Nog anderhalve maand en dan is het zover. We mogen weer naar een vakbeurs! Bakkersvak vindt plaats op 6, 7 en 8 maart in de
Hygiënecode AGF vernieuwd – lees je in met onze nieuwe e-learning
Houwers Groep beidt verschillende e-learnings, aansluitend bij hygiënecodes van diverse foodbranches. Zoals de Hygiënecode voor de Brood- en Banketbakkerij en de Hygiënecode voor de Ambachtelijke
NVWA komt met nieuwe benaming voor POC
Houwers Groep is als controle- en adviesbureau door de NVWA benoemd tot Privaat Orgaan Controlesysteem. Kortweg: POC. De POC-systematiek werkt verlichtend voor de NVWA, omdat
Houwers Groep’s motto voor 2022: Doe het goed, ga voor groen
2022 starten we met goede moed. Daarom zijn we bij Houwers Groep al druk bezig met de voorbereidingen voor Bakkersvak en IJsvak, die van 6
Nieuwe inspecteur: Daan Schaafsma
Daan Schaafsma is al enkele maanden actief als inspecteur voedselveiligheid bij Houwers Groep. Hij stelt zich graag aan u voor! Mijn naam is Daan Schaafsma,
Start het jaar goed met het schoonmaakplan
Een nieuw jaar, met nieuwe kansen. Zie je kans schoon en ga goed van start met het Houwers Groep schoonmaakplan. We hebben het voor 2022
Leren van een ernstige Listeria-uitbraak
De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft na de Listeria-besmetting bij het vleesverwerkend bedrijf Offerman in Aalsmeer in 2019 de procedures voor het uitvoeren van