Handen gewassen? Dit zijn momenten om niet te vergeten

Wanneer je in een restaurant werkt, weet je vaak heel goed wanneer je je handen moet wassen: voordat je begint met werken, nadat je met rauw vlees in aanraking bent gekomen, nadat je moet niezen of hoesten. Er zijn echter veel meer handelingen waarna handen wassen en heel goed idee is. Weet jij welke dat zijn? 

Goede hygiëne en de gewoonte om je handen te wassen zijn essentieel om het risico op veelvoorkomende (voedsel)infecties te verminderen. Met handen wassen beperkt de overdracht van bacteriën, virussen en andere micro-organismen. Aanbevolen is om je handen in elkaar te wrijven met zeep en schoon water, drogen en te ontsmetten met een op alcohol gebaseerd ontsmettingsmiddel.  

Wanneer moet je nu precies je handen wassen? Uiteraard als je je aan je mise-en-place begint, nadat je het toilet hebt bezocht, tussen taken door (zeker als je met rauw vlees, gevolgelte of vis werkt), als je moet niezen of hoesten, nadat  je de restaurantkat hebt geaaid en nadat je telefoon hebt gebruikt.  

Er zijn ook acties waarbij je niet zo snel denkt aan handen wassen. Het is belangrijk om ook tijdens die momenten bewust te zijn van je persoonlijke hygiëne. 

Geld terug, handen schoon

Betalen gebeurt steeds vaker contactloos. Als een gast echter contant afrekent, neem dan even de tijd om je handen te wassen voordat je weer aan het werk gaat met voedsel. Bij het betalen met bankbiljetten en munten kunnen namelijk pathogenen zoals E. coli en salmonella worden overgedragen.

Open deur

Pak je leuningen, handgrepen of deurknoppen vast? Vaak kun je de deur naar de keuken met je voeten openduwen, maar als je bijvoorbeeld ‘eventjes’ door de achterdeur na buiten bent geweest om een luchtje te scheppen, vergeet dan niet om eerst je handen te wassen voordat je je weer in het keukengeweld stort.

Menu van micro-organismen

Ook al lijkt de menukaart zo schoon; schijn bedriegt. Onderzoekers vonden een menukaart die 185.000 micro-organismen bevatte als gevolg van contact met meerdere personen.

Touch it, clean it

Jouw eigen telefoon of iPad is al niet het schoonste apparaat in de wereld, maar openbare touchscreens en toetsenborden worden ook zonder nadenken gebruikt. Bedenk eens hoeveel mensen deze aanraken en wat er allemaal op achterblijft.

Spullen en sponsen

Met een goede spons kun je je werkbank heerlijk schoonmaken. Gelijk weer aan verder? Doe maar niet, want je wilt natuurlijk wel eerst dat je handen vrij zijn van zeepresten. Bovendien kunnen sponzen, maar ook keukengerei en textiel, vol zitten met bacteriën.

De lijst kan natuurlijk vele malen langer gemaakt worden, maar waar het vooral om gaat is bewust worden dat je niet overal ziek van wordt, maar dat (ziekmakende) bacteriën overal op de loer liggen. Handen wassen dus! 

Wil jij je kennis over hygiëne en voedselveiligheid bijspijkeren, of wil je dat je medewerkers ermee aan de slag gaan? Dan zijn de e-learnings op WaaromDaarom.nu voor jou. Dit is het digitale leerplatform van Houwers waar je e-learningmodules vindt voor verschillende sectoren.