6 aandachtspunten voor voedselveiligheid in de zorg 

zorg

Natuurlijk is voedselveiligheid ook binnen de zorg een topprioriteit. Hier volgen vijf aandachtspunten om de voedselveiligheid in zorginstellingen naar het hoogst mogelijke niveau te tillen.  

1. Begin altijd met voedselveiligheid  
Tijd voor een nieuw maaltijdconcept? Houd dan in de ontwikkelingsfase al rekening met voedselveiligheid. Ingrediënten, bereidingsprocessen en -tijd hebben namelijk invloed op de voedselveiligheid.  

De conceptuele fase is het beste moment om de beheersing van voedselveiligheid te organiseren en zo in te bedden in de organisatie van de zorginstelling. Inspecteurs van Houwers helpen hier graag bij. Zij kunnen alles vertellen over onder meer allergenen, bereiden, bewaren, verhitten en terugkoelen. 

2. Faciliteer voedselveilig werken 
Om voedselveilig te kunnen werken, zijn de juiste faciliteiten nodig. Denk aan de juiste handenwasgelegenheid, voldoende koelcapaciteit en bergruimte met de juiste temperatuur. Zorg dat deze voorzieningen in orde zijn en voer regelmatig controles uit. 

3. Check de allergeneninformatie 
Consumenten informeren over de aanwezigheid van allergenen in voedingsproducten is van groot belang. Het uitblijven van deze informatie kan immers grote gevolgen hebben. Ook zorginstellingen zijn daarom verplicht om consumenten te voorzien van de juiste allergeneninformatie.  

Lees hier alles over allergenen en de regels omtrent allergeneninformatie.  

4. Maak van voedselveiligheid een teamprestatie 
Voedselveiligheid is niet alleen iets voor managers; iedereen die in de zorginstelling met eten en drinken te maken heeft, moet op de hoogte zijn van het belang van voedselveiligheid en hygiëne. Zorg er dus voor dat iedereen in het team de juiste kennis in huis heeft én begrijpt waarom voedselveilig werken zo belangrijk is. Laat personeel zich regelmatig bijspijkeren met HACCP-trainingen.  

5. Go digital 
Software helpt bij het borgen van voedselveiligheid. Zorginstellingen kunnen bijvoorbeeld de complete HACCP-registratie digitaal inzichtelijk maken; van schoonmaak- en temperatuurregistraties tot inspecties, van HACCP-certificering tot zelfcontrole. Dat is mogelijk met de CleanUpp-app. Deze app toont inspectierapportages van Houwers, alsook acties die daaruit voortvloeien.   

Ga naar Cleanupp.nl voor meer informatie en om de app te downloaden. 

6. Voer een zelfcontrolesysteem in 
Een horecabedrijf of levensmiddelenzaak is zelf verantwoordelijk voor de voedselveiligheid binnen het bedrijf. De NVWA ziet daarop toe en voert onaangekondigde inspecties uit. Ondernemers hebben echter ook de mogelijkheid om een controle- en adviesbureau in te schakelen die door de NVWA geaccepteerd is. Een dergelijk bureau helpt ondernemers met het invoeren van een zelfcontrolesysteem. 

Wanneer een bedrijf voldoet aan de voorwaarden voor het invoeren van een controlesysteem en het controlebureau het bedrijf heeft aangemeld bij de NVWA, dan kan het bedrijf zich aansluiten bij het Checkpunt Voedselveiligheid-programma. In dat geval komt de NVWA alleen nog langs na een melding of (steekproefsgewijs) om het controlesysteem zelf te toetsen.  

Op zoek naar ondersteuning op het gebied van voedselveiligheid in de zorg? Neem contact op met Houwers.