Inspecteurs Voedselveiligheid genieten van NK de Lekkerste

Voedselveiligheid NK de Lekkerste Horecava 2024

Controles uitvoeren tijdens het NK de Lekkerste op de Horecava is natuurlijk een serieuze taak. Voor de inspecteurs Voedselveiligheid van Houwers, die ieder jaar aanwezig zijn tijdens de wedstrijden, is het ook een inspirerende ervaring. Deelnemers zijn serieus met hun vak bezig en goed op de hoogte van de regels omtrent voedselveiligheid en hygiëne. Toch zagen de inspecteurs ook enkele verbeterpunten.

“Het viel op dat iedereen erg goed op de hoogte was van de temperatuurnormen”, zegt Nechelle Khan, één van de inspecteurs Voedselveiligheid tijdens het NK de Lekkerste op de Horecava (foto boven). “We hebben op dat onderdeel geen minpunten geconstateerd, alles was in orde.”

Niet vergeten te stickeren

Wel was er een ander verbeterpunt: het stickeren van producten. Khan: “Vaak denken mensen dat er geen sticker op een product hoeft, omdat het de volgende dag op is. Dat is niet zo. Alleen dagvoorraad hoef je niet te stickeren.”

Voedselveiligheid NK de Lekkerste Horecava 2024
Bij aankomst worden de meegenomen ingrediënten gecontroleerd, onder meer op de juiste temperatuur.

Let op sieraden

Ook qua hygiëne hadden de deelnemers hun zaakjes meestal goed voor elkaar, zag de inspecteur. “Werkkleding was in orde en handen werden regelmatig gewassen. Er was zelfs iemand die desinfectiespray bij zich had en dat twee minuten liet inwerken op de werkbank. Wel zagen we hier en daar sieraden bij de deelnemers, dus daar moeten ze nog wel op letten.”

Vragen over voedselveiligheid

Dat deelnemers aan kookwedstrijden serieus met hun vak bezig zijn, bleek ook uit de interacties met de inspecteurs. “Ze stelden vragen over voedselveiligheid en hygiëne. Goed om te zien dat het voor hen een prioriteit is en dat ze zo goed mogelijk willen presteren.”

Voedselveiligheid NK de Lekkerste Horecava 2024
Het wedstrijdpodium op de Horecava 2024.

Genieten van creativiteit

Voor Nechelle Khan was het NK de Lekkerste ook een event om van te genieten. “Ik heb zo veel creativiteit, spanning en plezier in het vak gezien. Het is niet iets wat wij beoordelen, maar ik vind het wel bijzonder om zo veel uiteenlopende broodjes, burgers, pasta’s of pannenkoeken te zien.”       

Toegewijde partner

Als partner van het NK de Lekkerste verzorgt Houwers sinds jaar en dag de praktijkbeoordeling van alle deelnemers tijdens alle wedstrijden van het NK de Lekkerste. Deze beoordeling begint bij binnenkomst (onder andere de temperatuur van de ingrediënten) en de mise en place. Deze beoordeling vindt plaats op basis van de Hygiënecode Horeca 2016. De praktijkjury let ook op efficiency, tijdsindeling en de betrouwbaarheid van de kostprijscalculatie.

NK de Lekkerste Horecava 2024

Voedselveiligheid Bokaal

In 2020 heeft Houwers de Voedselveiligheid Bokaal in het leven geroepen. Deze wordt uitgereikt aan de deelnemers die uitblinkt op het gebied van hygiëne en voedselveiligheid. Tijdens de vorige editie, in 2023, ging de bokaal naar Bjorn van Oss van Eetwinkel De Hollandsche Tuyn in Bergen op Zoom. De winnaar van 2024 wordt binnenkort bekendgemaakt.