3 checks voor een voedselveilig 2024  

Bij de goede voornemens voor 2024 staat voedselveiligheid als het goed is hoog op het lijstje van voedselverwerkende bedrijven. Hoe zorg jij voor een goede start van het jaar? Loop de checks van Houwers na!

1. Check je schoonmaakplan

Verwacht je rustige dagen in januari? Maak er gebruik van en neem de tijd om een nieuw schoonmaakplan in te voeren. Hierin staat onder meer welke objecten schoongemaakt moeten worden en hoe vaak, welke reinigings- en/of desinfectiemiddelen gebruikt moeten worden en hoe die te gebruiken en welke persoonlijke bescherming eventueel nodig is.  

Een schoonmaakplan is belangrijk, want iedere inspecteur vraagt ernaar en hygiënecodes verwijzen er regelmatig naar. Houwers maakt het makkelijk met een schoonmaakplan voor 2024 waar je vrij gebruik van kunt maken.

2. Check je allergenen

Sinds 2021 is allergeneninformatie een vast onderdeel van de NVWA-inspecties bij horeca, ambacht en retail. Is jouw allergeneninformatie nog up-to-date? Heb je duidelijke signing voor de consument, is er een complete allergenenlijst van je assortiment en is die bijgewerkt? Ook belangrijk: zijn alle medewerkers getraind op dit onderdeel?  

Houwers biedt ondernemers een toegankelijke manier om de kennis van ondernemers en medewerkers op het gebied van allergenen op het juiste niveau te brengen. Op Waaromdaarom.nu, het toets- en ontwikkelplatform voor voedselveiligheid van Houwers, is de e-learningmodule Allergenen te vinden. Deze e-learning is gebaseerd op de Verordening (EU) Nr. 1169/2011 en licht de risico’s voor voedselveiligheid toe en de maatregelen die je moet treffen om die risico’s te vermijden of te verminderen.

3. Check de temperatuur

Om een voedselveilige werkwijze aan te kunnen tonen, moeten voedselverwerkende bedrijven temperatuurregistraties bijhouden van onder meer koelingen en vriezers. Daarom biedt Houwers het HACCP-weekformulier aan. De versie voor 2024 staat op de site en is vrij te downloaden. Lijsten ouder dan een jaar mogen weg. Ook is het erg handig om registraties digitaal bij te houden in CleanUpp. Dit is een app voor telefoon of tablet waarin je eenvoudig de registraties kunt invoeren en beheren.

Vraag een gratis demo aan van de CleanUpp-app

Houwers wenst iedereen een fijne jaarwisseling en een voedselveilig 2024!