Allergeneninformatie in de cateringbranche; hoe zit dat precies?

Houwers krijgt regelmatig vragen van bedrijven over hygiëne en voedselveiligheid. Recent vroeg een cateraar naar de regels omtrent allergeneninformatie. Is de boodschap op het bordje dat hij voor gasten op de counter plaatst voldoende? 

“Heeft u een allergie, meldt het ons.” Dit is de boodschap voor de gasten die een cateraar op alle counters zet. In de Hygiënecode voor de contract- en inflightcatering staat (nog) niets vermeld over allergenen. Daarom neemt de cateraar contact op het Houwers en vraagt: is dit voldoende?  

Voorverpakte en onverpakte producten 

Alle bedrijven die voedsel verkopen, moeten allergeneninformatie aan de consument verstrekken. Bij voorverpakte producten moet de allergeneninformatie op het etiket staan. Bij de verkoop van onverpakte producten moet een bedrijf zorgen voor duidelijke signing die in het oog springt bij een counter, zelfbedieningsmeubel of menukaart. Een voorbeeld van de boodschap: ‘Heeft u vragen over allergenen, vraag het een medewerker’. 

Allergeneninformatie achterhalen  

Dus ja, de cateraar die Houwers met deze vraag benaderde, heeft de zaken goed voor elkaar als het gaat om het verstrekken van allergeneninformatie. Maar: medewerkers moeten de allergeneninformatie wel in korte tijd kunnen achterhalen, schriftelijk of digitaal. Daarom is het handig om een allergenenlijst van het complete assortiment te maken. Het is belangrijk om deze lijst meteen aan te passen als er wijzigingen zijn. Een tip: geef de lijst een datum mee en vernietig oude lijsten om verwarring te voorkomen. En natuurlijk: instrueer medewerkers zorgvuldig waar de allergeneninformatie te vinden is. 

E-learning Allergenen  

Houwers biedt ondernemers een toegankelijke manier om de kennis van ondernemers en medewerkers op het gebied van allergenen op het juiste niveau te brengen. Op Waaromdaarom.nu, het toets- en ontwikkelplatform voor voedselveiligheid van Houwers, is de e-learningmodule Allergenen te vinden. Deze e-learning is gebaseerd op de Verordening (EU) Nr. 1169/2011 en licht de risico’s voor voedselveiligheid toe en de maatregelen die je moet treffen om die risico’s te vermijden of te verminderen. De hoofdstukken in deze e-learning:  

Wat zijn allergenen
Symptomen allergische reactie
Wettelijk vastgestelde allergenen
Voorverpakte Levensmiddelen
Onverpakte Levensmiddelen
Valkuilen
Azo-kleurstoffen
Allergenen in de verschillende branches