Voedselveiligheid: 7 feiten en cijfers

Wat weet jij over voedselveiligheid? We zetten 7 feiten en cijfers op een rij over voedselveiligheid wereldwijd.

1: 10 procent

Eén op de tien mensen wordt jaarlijks ziek van besmet voedsel. Dit komt in alle landen voor.

2: 200 ziektes

Meer dan tweehonderd ziektes worden veroorzaakt door voedsel dat is besmet met bacteria, virussen, parasieten of chemische substanties zoals metalen.

3: Kinderen

40 procent van door voedsel overgebrachte ziektes komt voor bij kinderen onder vijf jaar.

4: Regels ter bescherming

Voedselbesmetting kan worden verminderd door de regels van voedselveiligheid toe te passen. De regels beschermen de consument en zorgen ervoor dat we ons voedsel kunnen vertrouwen.

5: Codes voor voedselveiligheid

De regels en voorschriften voor voedselveiligheid zijn vastgelegd in codes. Wij in Europa volgen de Codex, de internationale commissie waarin 188 landen en de Europese Unie zich verenigen om voedselveiligheid te waarborgen. HACCP is daarbij de leidraad.

6: 188 landen

De Codex Alimentarius Commissie (Codex) stelt al zestig jaar de beginselen van voedselveiligheid vast. De Codex is een internationaal forum met 188 landen en de Europese Unie. Elk HACCP-systeem moet rekening houden met deze beginselen.

7: HACCP-certificaat

Houwers helpt bedrijven en organisaties in Nederland op weg naar een HACCP-certificaat. Dat gebeurt met een duidelijk stappenplan. Houwers adviseert en ondersteunt bedrijven in de horeca, zorg, de ijs- vers- en supermarktbranche.

Lees hier meer over het HACCP-stappenplan van Houwers. 

Bron 1 t/m 6: Wereldgezondheidsorganisatie