Inspectiecertificaat voor slakkenkwekerij: ‘Professionalisering van mijn bedrijf’

Dat elk voedselverwerkend bedrijf bij Houwers terechtkan voor certificering, blijkt wel uit het inspectiecertificaat dat onlangs is uitgereikt aan slakkenkwekerij Slow Escargots. Ook al zijn de producten langzaam; het bedrijf wil groeien en is daar nu helemaal klaar voor. “Ik heb er alle vertrouwen in.”

Ondernemer Lennard ter Hall zegde in 2012 zijn vaste baan op en begon een slakkenkwekerij aan huis in Nieuwaal (bij Zaltbommel). Met zijn bedrijf Slow Escargots bereidt en verkoopt hij twee soorten escargots: de petit gris en de gros gris. Als de dieren langzaam volgroeid zijn, bereidt Ter Hall de escargots voor de verkoop, zoals slakken in bouillon, slakken met kruidenboter en slakkenkaviaar. Slow Escargots levert onder meer aan particulieren en aan het midden- en hogere segment in de horeca.

Voedselveiligheid op orde

Omdat Lennard ter Hall wil groeien met zijn bedrijf door zich nog meer te richten op de horeca, maar ook op kleinere grossiers, ontstond de noodzaak om te certificeren en zo de voedselveiligheid te borgen. “Ik ben met Houwers in contact gekomen via een chef-kok die één dag in de week bij mij werkt. Bij zijn andere werkgever, Eeterij De Dungense Brug, werkt men ook samen met Houwers. Het is belangrijk dat mijn afnemers weten dat ik qua hygiëne en voedselveiligheid mijn zaak op orde heb. Maar in plaats van dat ze mij geloven op mijn blauwe ogen, wil ik een certificaat hebben. Op die manier zet ik een grote stap in het professionaliseren van mijn bedrijf.”

Ook interesse in certificering? Kijk hier voor meer informatie!

Module Industrie

Slow Escargots is gecertificeerd volgens de Hygiënecode voor het Slagers- en Poeliersbedrijf, maar omdat het bedrijf aan de horeca en groothandels wil leveren (het derde kanaal), is de module Industrie toegevoegd. “En dat had wel wat meer voeten in de aarde dan ik had gedacht”, zegt Ter Hall. “Het ging bijvoorbeeld over de borging van het sterilisatieproces en de traceerbaarheid van de producten. Het is allemaal geen rocket science en op papier lijkt het makkelijk, maar het moet allemaal wel ingepast worden in de bedrijfsvoering.”

Route stapsgewijs gevolgd

Ter Hall is blij met de ondersteuning tijdens het traject. “Dit is een klein bedrijf, maar voor de regels maakt het niet uit of ik Unilever ben of Slow Escargots; ik word langs dezelfde meetlat gelegd. Houwers heeft voor mij een route uitgestippeld die ik stapsgewijs kon volgen. Elke keer als ik een onderdeel afwerkte, kwam er een inspecteur langs om het te bespreken en ging ik aan de slag met de volgende stap. Zo heb ik de hele routekaart doorlopen.”

Vertrouwen in eigen bedrijf

De slakkenkweker is klaar voor groei, zegt hij zelfverzekerd. “Certificering was een belangrijke hobbel en die heb ik nu genomen. Daardoor is het makkelijk om het groter aan te gaan pakken. Voorheen vond ik de gedachte van een NVWA-bezoek best spannend, maar nu lig ik er niet meer wakker van. Kom maar langs, ik laat het graag allemaal zien want ik heb alle vertrouwen in mijn bedrijf en de processen.”