Inspecteur Houwers: ‘IJsVak-Wedstrijden waren van hoog niveau’

Ze hebben gecontroleerd op voedselveiligheid en hygiëne, maar hebben niets gevonden; de inspecteurs van Houwers waren erg onder de indruk van de deelnemers aan finale van de IJsVak-Westrijden 2024. “Ze hadden het écht goed op orde.”

De finale van de IJsVak-Wedstrijden 2024 vonden plaats tijdens de Dag van het Ambacht. Daar gingen de finalisten de strijd met elkaar aan tijdens de Gouden IJsspatel én de Gouden IJscreatie.

Tijdens de Gouden IJsspatel draaiden tien deelnemers allemaal hetzelfde wedstrijdijs live op het podium. Dit jaar was de smaak peren demi-ijs. Demi-ijs wordt gemaakt van één deel roomijsmix en één deel sorbetijsmix. Tijdens de Gouden IJscreatie maakten veertien deelnemers hun eigen ijscreaties. Ze kregen zes minuten de tijd om vier identieke creaties aan de jury te presenteren. 

Juiste temperatuur

Net als ieder jaar waren de inspecteurs van Houwers aanwezig om alle deelnemers te beoordelen op hygiëne en voedselveilig werken. “Als ze binnenkomen, controleren we of de ijsmixen en garnituren op de juiste temperatuur zijn vervoerd”, zegt inspecteur Pam Papen. “De temperatuur van de ijsmix mag niet boven de 7 graden uitkomen. Dat is echt een kritiek punt waar we goed op letten. Ook checken we of alle materialen netjes en schoon zijn.”

Netjes gewerkt

Hoewel Pam Papen en collega-inspecteur Pieter Heuvelmans steevast alles controleren, hebben ze dit jaar geen enkele misstap kunnen ontdekken. “Het viel ons echt op dat alle deelnemers hun zaakjes goed op orde hadden en heel netjes hebben gewerkt. De IJsVak-Wedstrijden waren op het gebied van voedselveiligheid en hygiëne van hoog niveau.”

IJssalon van het Jaar

Van de tien deelnemers aan de Gouden IJsspatel 2024 ging Myrne Meulendijks van ‘t IJshofje in Meijel er met goud vandoor. Gijs Kennis van De Smaak! Chocolade & IJs in Eersel won de Gouden IJscreatie 2024. Deze twee winnaars zijn genomineerd voor de IJssalon van het Jaar, samen met vier andere ijssalons die goed scoorden tijdens de wedstrijden: IJs en Spijs in Haps, Ciolato di’ Cello in Voorhout, IJssalon Pisa in Zevenaar en Luciano in Zevenaar. Onderdeel van de finaleronde is de hygiëne en voedselveiligheid in deze ijssalons. De winnaar wordt in juni bekendgemaakt.