NVWA openbaart resultaten van supermarkten, bakkers, slagers en viszaken

bakker

Niet alleen de inspectieresultaten van horecabedrijven worden voortaan bekendgemaakt; sinds 1 juli openbaart de NVWA ook de resultaten van onder andere bakkers, supermarkten, AGF-winkels, slagers en viszaken. Hoe gaat dat in z’n werk?   

Inspectieresultaten van hotels, restaurants, fastfoodzaken, cafetaria’s en ijssalons zijn sinds 2020 openbaar. Per 1 juli 2024 wordt de lijst uitgebreid met tien SBI-codes waaronder bedrijven staan ingeschreven bij de Kamer van Koophandel.     

10.71: Vervaardiging van brood en vers banketbakkerswerk 

47.11: Supermarkten en dergelijke winkels met een algemeen assortiment voedings- en genotmiddelen 

47.21: Winkels in aardappelen, groenten en fruit  

47.22.1: Winkels in vlees en vleeswaren 

47.22.2: Winkels in wild en gevogelte 

47.23: Winkels in vis 

47.24.1: Winkels in brood en banket 

47.29.1: Winkels in kaas 

47.29.3: Winkels in buitenlandse voedingsmiddelen 

55.20.2: Jeugdherbergen, vakantiekampen, groepsaccommodaties 

Proces openbaarmaking 

De NVWA maakt informatie openbaar over de juiste omgang met voedsel, allergeneninformatie niet-voorverpakte levensmiddelen, hygiëne en plaagdierbeheersing. Daarbij wordt een algemeen oordeel gegeven: ‘voldoet’, ‘verbeterpunten vastgesteld’, ‘verscherpt toezicht’ of ‘geen recente gegevens’.  

Twee weken na publicatie van het besluit tot openbaarmaking en de dagtekening van de openbaarmakingsbrief worden de inspectieresultaten op de webpagina gepubliceerd. 

Om te laten zien hoe openbaarmaking werkt en welke stappen bij welke keuzes en inspectie-resultaten horen, heeft de NVWA een stroomschema opgesteld.

Formule-aanpak 

Bij formulebedrijven kunnen resultaten van individuele locaties openbaar gemaakt worden, of van de gehele formule. Formules krijgen het formule-oordeel ’voldoet’, ’verbeterpunten vastgesteld’ of ‘geen recente gegevens’. Per 1 april 2024 is het oordeel van het inspectieonderwerp allergeneninformatie toegevoegd aan het formuleoordeel. Het formule-oordeel blijft geldig totdat er een nieuw oordeel is.  

Lees hier alles over de regels omtrent allergeneninformatie 

Checkpunt Voedselveiligheid 

De NVWA maakt in haar toezicht gebruik van de inspectieresultaten van geaccepteerde private controle- en adviesbureaus, zoals Houwers. Locaties die hierbij aangesloten zijn en door het controlebureau zijn aangemeld bij de NVWA, worden openbaar gemaakt met het oordeel ‘voldoet, gebaseerd op inspecties door een geaccepteerd privaat controlebureau’. Deze locaties staan bekend als ‘Checkpunt Voedselveiligheid’. Dit geldt ook voor locaties die vallen onder de formuleaanpak. De inspectieresultaten van de NVWA zelf worden niet openbaar gemaakt, zolang de locatie is aangemeld bij de NVWA.  

Zo word je Checkpunt Voedselveiligheid 

Als de locatie door een controlebureau wordt afgemeld bij de NVWA, geldt dat de inspectie-resultaten van de NVWA vanaf drie maanden voor de datum van afmelding worden meegenomen in een nieuw oordeel.