6 vragen over voedselveiligheid aan Koning de Visspecialist

Hoe waarborgen voedselverwerkende bedrijven de voedselveiligheid en hoe helpt Houwers hen daarbij? We vragen het aan Jan Tol van Koning de Visspecialist in Amstelveen.   

Een visspecialist met geschiedenis, topproducten en een uitstekende reputatie; dat is Koning de Visspecialist in winkelcentrum Stadshart in Amstelveen. Het bedrijf opende de deuren in 1940 (op een andere locatie) en wordt sinds 2002 gerund door Nico Schokker en Jan Tol. Beide heren zijn zeer ervaren in de branche en Jan Tol werkt al 43 jaar in het bedrijf. Voor het waarborgen van de voedselveiligheid ging het bedrijf in 2022 in zee met Houwers.  

1. Hoe gaan jullie om met voedselveiligheid in de zaak?

“Vis is altijd risicovol. Wij werken met superverse producten die we zelf elke ochtend in de groothandel uitzoeken. Daar vindt de eerste beoordeling plaats; hoe ziet de vis eruit, hoe ruikt het, hoe voelt het? Als we twijfelen, kopen we het niet. Vervolgens vullen we elke dag onze vitrine in de zaak en controleren we de producten nogmaals. Elk schaaltje en elk product gaat door onze handen. Iedere medewerker is daarmee bezig.” 

2. Hoe is die vitrine in de afgelopen jaren veranderd?

“Een groot deel bestaat tegenwoordig uit kant-en-klare producten zoals salades, hapjes, amuses en tapas. Dat maken we allemaal zelf. Nico, mijn compagnon, is een fanatieke hobbykok die altijd met nieuwe ideeën komt. Daardoor hebben we producten die nergens anders te koop zijn. En doordat we het zelf maken, weten we precies wat erin zit en kunnen we zelf testen wat de houdbaarheidsdatum is.” 

3. Wat betekenen die nieuwe producten voor jullie processen?

“Omdat we alles zelf bereiden, zijn we ook elke dag bezig met verhitten en terugkoelen op de juiste manier. Daarnaast is etikettering belangrijk. Een medewerker van ons heeft een softwareprogramma ontwikkeld waar al onze ingrediënten in staan, zodat de juiste informatie automatisch op het etiket terechtkomt.” 

4. Waarom zijn jullie met Houwers in zee gegaan?

“Ondanks onze jarenlange ervaring, weten we niet alles. Voedselveiligheid is altijd een prioriteit geweest, maar regels veranderen en er zijn altijd onderdelen die beter kunnen. Daarom zijn we ook lid van de Vereniging van Nederlandse Visspecialisten, zodat we altijd op de hoogte zijn van wat er speelt. De inspecties van Houwers houden ons scherp. Bovendien is het goed als een buitenstaander naar je zaak kijkt en tips geeft, omdat je op een gegeven moment zelf bepaalde dingen misschien niet meer ziet.” 

5. Kun je een voorbeeld geven van een tip van Houwers?

“We maakten altijd gebruik van de grote koelcel om onze huisgemaakte producten in terug te koelen. Dat werkt op zich prima, maar in zo’n grote ruimte kan er van alles gebeuren. Zeker omdat er ook verse vis ligt. Daarom hebben we nu een buffetkast in de winkel, alleen voor het terugkoelen van onze gerechten.”      

6. Wat zeggen consumenten over Koning de Visspecialist?

“Over het algemeen dat we een prachtige, schone en frisse zaak hebben met goede artikelen. Die naam hebben we door de jaren heen opgebouwd en daar zijn we trots op. Maar we willen voorop blijven lopen en daarom is het belangrijk om scherp te blijven.” 

Ook interesse in HACCP-certificering en ondersteuning bij voedselveiligheid? Neem dan vrijblijvend contact op met Houwers.