Houwers controleert bomvolle Arena tijdens concert The Weeknd

Restaurants, slagerijen, supermarkten en ziekenhuizen; de inspecteurs van Houwers komen overal. Wist je dat ze ook rondlopen op grote evenementen? Zoals het concert van The Weeknd in Amsterdam.

De Johan Cruijff Arena schakelt Houwers in om een aantal keer per jaar de catering te controleren tijdens een evenement, zoals een concert of een voetbalwedstrijd. Door het stadion zijn allerlei outlets te vinden die onder meer hamburgers, friet, braadworst, Aziatische gerechten, pizza’s en dranken verkopen. Daarnaast zijn er VIP-ruimtes met eigen keukens die driegangenmenu’s verzorgen.

Mensenmassa

Je werk doen als inspecteur Voedselveiligheid in een stadion gevuld met bijna 56 duizend mensen, is een uitdaging. “Het was echt een mensenmassa”, zegt Pieter Heuvelmans, die samen met Marius Rutting namens Houwers aanwezig was bij het concert van The Weeknd.

“Samen hebben we alle outlets op de tweede en vierde ring van het stadium geïnspecteerd”, vertelt Heuvelmans. ‘Tijdens zo’n event hebben ze het natuurlijk erg druk en dan lopen wij er ook nog tussendoor. We proberen het juiste moment te kiezen, maar uiteindelijk moeten we wel onze controles uitvoeren. Elke outlet heeft een leidinggevende die aanspreekbaar is, dus dat gaat prima.”

Gesloten circuit

De horeca in de Arena wordt verzorgd door externe cateraars met productiekeukens elders in het land. Heuvelmans: “Het voedsel moet goed gekoeld vervoerd worden. Van productie tot aan de cateringlocatie moet het een gesloten circuit zijn zodat de temperatuur geborgd is. Zeker met warm weer moet je daar goed op letten. Vervolgens controleren we of koel- en vriesvoorzieningen ter plekke in orde zijn, of het opwarmen van producten op de juiste manier plaatsvindt en of er geen ongedierte aanwezig is.”

Arena goedgekeurd

Terwijl The Weeknd zijn fans vermaakte, zagen de inspecteurs dat de voedselveiligheid en hygiëne in het stadion in orde waren. “Natuurlijk hebben we altijd een paar tips en verbeterpunten, maar er zijn geen problemen aangetroffen.” Gedurende het jaar zijn de inspecteurs van Houwers zes tot zeven keer aanwezig in de Johan Cruijff Arena.

Inspectie aanvragen

Bedrijven en organisaties die een inspectie willen aanvragen, een groene beoordeling willen behalen of behouden, kunnen contact opnemen met Houwers.
De wettelijke verplichtingen en regels rondom voedselveiligheid zijn ingewikkeld. Veranderingen in het nieuwe interventiebeleid zorgen voor een adequate HACCP-aanpak. Houwers adviseert, begeleidt en ondersteunt bij het verkrijgen van een groene beoordeling.

Lees hier meer over het aanvragen van een inspectie van Houwers