Slagers testen hun kennis over voedselveiligheid; hoe hebben ze het gedaan? 

slager

Consumenten die graag een lekker stukje vlees bij de slager halen, moeten erop vertrouwen dat ze voedselveilig kunnen genieten. Ondernemers doen er goed aan om hun kennis op dat gebied regelmatig bij te schaven. Dat is precies waarom Houwers onlangs een HACCP-training verzorgde voor slagers.     

Het doel van de training voor de slagers was het opfrissen van de kennis en informatie delen met collega’s. De thema’s en onderdelen van de training: veilig voedsel, parate kennis quiz, pathogenen, basisvoorwaarden en processtappen en allergenen.  

Vragen die aan bod kwamen: door welke omstandigheden kunnen eigen bereide producten de voedselveiligheid in gevaar brengen. Is het bereidingsproces wel correct toegepast? Is bij een houdbaarheidsverlenging wel de juiste methode toegepast? Welke ziekmakende bacteriën kunnen uitgroeien bij verkeerd of te lang bewaren? 

“Deelnemers waren betrokken, leergiering en gepassioneerd voor het vak van slager”, zegt inspecteur Pieter Heuvelmans, die namens Houwers de training verzorgde. “De vragen bij de parate kennistest werden verassend goed beantwoord door de kandidaten.” 

Tekortkomingen 

Ook de meest voorkomende tekortkomingen tijdens de inspecties, zoals onderhoud, schoonmaak en opslaan worden tijdens deze training toegelicht en besproken. Houwers geeft tips om deze tekortkomingen te voorkomen. Ook het toepassen van een verantwoorde houdbaarheidsverlenging komt uitgebreid aan bod. Daarnaast werd dit keer het correct toepassen van allergeneninformatie besproken. 

Consumentenvertrouwen 

In het verssegment is het van belang om voldoende aandacht te besteden aan de voedselveiligheid. Voedsel is het belangrijkste product en consumentenvertrouwen vormt hierdoor een belangrijk onderdeel voor herhaalaankopen. Houwers ondersteunt bedrijven bij de HACCP-controles. Voor bedrijven binnen het verssegment, zoals slagers, poeliers, bakkers en AGF-speciaalzaken, weet Houwers als geen ander de regelgeving te vertalen naar de praktijk. 

Interesse in HACCP-trainingen van Houwers of meer informatie? Aarzel dan niet om contact op te nemen.