Een lekker softijsje uit een schone machine? Zo doe je dat

Vierkante beker, reuzebeker, oubliehoorn, nootjes, chocolade of natuurlijk spikkels; ook dit seizoen gaan er weer miljoenen softijsjes over de toonbank in ijssalons, cafetaria’s en pretparken. Waar de softijsmachines ook staan; ze moeten voldoen aan de regels omtrent voedselveiligheid.

Softijs kwam voorheen weleens negatief in de publiciteit, omdat het vaak te veel ongewenste bacteriën bevatte. Tegenwoordig kun je met goede machines, de juiste ondersteuning, een duidelijke hygiënecode en goede cursussen een veilig en smakelijk softijsje maken.

De Hygiënecode voor Ambachtelijke IJsbereiding besteedt veel aandacht aan de hygiëne rondom het maken van softijs. Dit is een uitgave van de Vereniging Ambachtelijk IJscentrum. Alle consumptie-ijsbereiders en verkooppunten moeten deze code in bezit hebben én toepassen. In deze code, een wettelijk voorschrift voor hygiënisch en voedselveilig werken, staan ook voor softijsmachines instructies voor reinigen en desinfecteren.

Hygiënecode over softijsmachines

Begin de dag altijd met een gereinigde, gedesinfecteerde en doorgespoelde softijsmachine die visueel schoon is. Controleer bij zelfpasteuriserende machines of het pasteurisatieproces goed is verlopen. Raak de tapmond nooit met de handen aan. Verwijder de eerste portie softijs of milkshake als de machine enige tijd niet is gebruikt en deponeer dit in de afvalbak. Zorg dat de temperatuur van het systeem 7°C of kouder is.

Schoonmaken van (soft-)ijs en milkshakes: minstens eenmaal in de zes weken de machine geheel uit elkaar halen. Alle demonteerbare onderdelen, slangen, sluitingen en dergelijke moeten gezien het grote hygiënebelang goed gereinigd en gedesinfecteerd worden om bacteriën te verwijderen. Zorg dat de machine goed is gereinigd, gedesinfecteerd en doorgespoeld. Zorg dat de machine en de onderdelen visueel schoon zijn voor het volgende gebruik. Dagelijks of vaker de rand van het reservoir, de onderkant van het deksel, en de tapmond goed reinigen en desinfecteren.

Advies van fabrikant en leverancier

De fabrikant kent zijn machine en wil ondernemers graag helpen om goed met het materiaal om te gaan. Volg daarom bij het schoonmaken en desinfecteren altijd de instructies van de machinefabrikant op. En volg bij het schoonmaken en desinfecteren de instructies van de leverancier van de chemicaliën op. Vergeet ook niet zeer goed na te spoelen om residuen in het product te voorkomen.

Softijsverkopers kunnen ook gebruikmaken van een extern bedrijf voor het regelmatig reinigen en desinfecteren van de machines. Dat betekent echter niet dat ondernemers de dagelijkse schoonmaaktaken niet meer uit hoeven te voeren.

Ondersteuning

Houwers is al dertig jaar actief in de ijsbranche, met onder andere inspecties, advies en ondersteuning. Nú is het moment om Houwers in te zetten zodat jouw bedrijf voedselveilig heerljke softijsjes kan verkopen in het nieuwe ijsseizoen.