Dit kunnen ondernemers verwachten van nieuwe inspecties

inspecties

Ook in het nieuwe jaar komen de inspecteurs van Houwers graag langs om samen met ondernemers de voedselveiligheid naar het hoogst mogelijke niveau tillen. In 2024 krijgt een aantal onderwerpen extra aandacht.

Uiteraard vinden de inspecties in 2024 weer plaats op basis van de hygiënecode die voor de betreffende branche van toepassing is. In het geval van extra processen komt daar eventueel een aanvullende onderbouwing bij.

THT en TGT

Er is een aantal onderwerpen waar inspecteurs dit jaar extra op letten. Ten eerste zijn dat producten met een verlopen THT of TGT.  Op (niet-dagverse) producten die worden verkocht aan de consument moet altijd een THT-datum (tenminste houdbaar tot) of een TGT-datum (te gebruiken tot) vermeld staan.

THT-producten zijn producten die niet snel bederven. Na afloop van de THT-datum kan de kwaliteit van het product achteruitgaan, maar is er meestal nog geen acuut gevaar voor de gezondheid. Belangrijk is wel: kijk, ruik en proef of het product nog te gebruiken is. 

TGT-producten zijn zeer bederfelijke producten die na verloop van de TGT-datum een microbiologisch gevaar voor de consument kunnen opleveren. Het is dus van groot belang dat deze producten na de TGT-datum niet aan consumenten worden verkocht.

Allergeneninformatie

Voedselveiligheid en eerlijke informatie zijn prioriteiten voor de NVWA. Daarom is de juiste informatie over allergenen een belangrijk aandachtspunt. Als consumenten verkeerde informatie krijgen over allergenen in een product, hetzij via een etiket of een verkoopmedewerker, kunnen er levensbedreigende situaties ontstaan.

Aan de beschikbaarheid van allergeneninformatie stelt de wetgever bepaalde eisen. Zo is het niet toegestaan om simpelweg te melden: ‘Heeft u een allergie, meldt het ons’.

Lees hier wat je moet doen om de allergeneninformatie op orde te hebben

Er is een Europese lijst met veertien allergenen waarvan bedrijven altijd moeten melden en benadrukken wanneer ze in producten aanwezig zijn. Dit moet ook als het allergeen bijvoorbeeld aanwezig is via een draagstof voor een additief. Is het product voor consumenten, dan is een consumentenwaarschuwing verplicht.

Klik hier om de allergenenlijst te downloaden.

De NVWA is in 2024 een campagne gestart om voedselverwerkende bedrijven te stimuleren allergeneninformatie op een goede manier met consumenten te delen. Op social media is daarover een campagnevideo verspreid.