Horeca-starters krijgen hulp bij voedselveiligheid 

horeca starters

Startende ondernemers in de horeca hebben moeite om te voldoen aan de voedselveiligheidscriteria. Daarom wil de NVWA starters bij het begin van hun bedrijfsvoering begeleiden door meer voorlichting te geven. Ook Houwers biedt tools voor starters.  

De NVWA ziet dat de naleving onder startende horecaondernemers terugloopt, mede vanwege een gebrek aan kennis over voedselveiligheid. Sancties leiden vervolgens onvoldoende tot gedragsverandering. Met het project ‘startende ondernemers’ wil de NVWA zowel de kennis bij deze ondernemers alsook de eigen zichtbaarheid vergroten.   

Startbezoek en inspecties 

De NVWA heeft een aantal ondernemers geselecteerd voor een pilot, waarbij ondernemers een kennismakingsbrief ontvangen met uitleg over de NVWA en de hygiënecode. Ook vindt er startbezoek plaats, gevolgd door een aantal reguliere inspecties. Op nvwa.nl/horecastarten staat praktische informatie over voedselveilig werken en het toezicht van de NVWA.  

Houwers helpt starters 

Houwers helpt ondernemers de voedselveiligheid binnen hun bedrijf te borgen. Starters krijgen een 0-meting, bedoeld als coaching-tool om kennis over voedselveiligheid over te dragen en te implementeren binnen de nieuw te starten onderneming.  

Duidelijk stappenplan 

Met een duidelijk stappenplan kunnen ondernemers samen met Houwers aan een HACCP-certificering werken, met zelfcontrole als ultiem doel. Dit systeem is door Houwers ontwikkeld en geaccepteerd door de NVWA. Deelnemers aan de zelfcontrole vormen in de ogen van Houwers en de NVWA niet of nauwelijks een risico voor de consument en vallen onder verminderd toezicht. 

Lees hier meer over het stappenplan op weg naar HACCP-certificering en zelfcontrole. 

De NVWA publiceert periodiek de nalevingsresultaten en presenteert binnenkort een factsheet met de laatste cijfers per segment.