Houwers begeeft zich tussen paarden en ruiters

Nee, met ruiters en paarden heeft Houwers doorgaans weinig te maken. Worden er echter hapjes geserveerd, zoals tijdens een groot en prestigieus hippisch topsportevenement, dan zijn de inspecteurs Voedselveiligheid graag van de partij.

CHIO Rotterdam is een jaarlijks paardensportevenement met veel publiek, horeca en entertainment bij de Rotterdamsche Manège in het Kralingse Bos. Het is ook het enige Nederlandse hippische topsportevenement met vijf sterren springen én dressuur, vergelijkbaar met de internationale topevenementen in de wereld. Duizenden bezoekers per dag, genoten vier dagen lang met volle teugen van de paardensport en van een grote variatie aan hapjes en drankjes.

Grote cateraar

Het eten en drinken tijdens de 74ste editie werd verzorgd door een grote cateraar die ter plekke een aantal keukens had opgezet in tenten, compleet met ovens, koel- en vriesapparatuur en alle benodigde materialen. Er was ook een groot restaurant voor al het personeel. Daan Schaafsma, inspecteur Voedselveiligheid van Houwers, was aanwezig om onder andere apparatuur, werkzaamheden en producten te controleren.

Dé grote uitdaging voor een eventcateraar: “De producten moeten gekoeld blijven tot aan consumptie of het opwarmen, dus van begin tot eind”, weet Schaafsma. “Het is belangrijk dat de koelketen niet wordt verbroken.”

Temperatuurbeheersing

Tijdens CHIO Rotterdam had de cateraar ook veel aandacht besteed aan de temperatuurbeheersing. “Sommige hapjes had de cateraar op een andere locatie gemaakt, maar andere werden ter plekke bereid. Er stonden twee gekoelde vrachtwagentrailers, waar grote hoeveelheden producten werden opgeslagen, maar waar ook hapjes werden bereid. In zo’n trailer kun je producten langdurige gekoeld bewaren. De hapjes werden vervolgens met koelcontainers op wieltjes naar de juiste tent getransporteerd.”

Verder controleerde de inspecteur een aantal foodtrucks die op het terrein stonden op uitnodiging van de cateraar. En natuurlijk zijn muizen, mieren en ander ongedierte niet welkom bij een dergelijk evenement.

Bewust van HACCP

CHIO Rotterdam, maar ook een festival als Paaspop, zijn erg leuke opdrachten”, zegt Schaafsma. “Je mag namelijk overal achter de schermen komen. Het is interessant om te zien hoe een grote cateraar zoiets aanpakt. Wat in ieder geval duidelijk is: dit soort bedrijven zijn zich zeer bewust van HACCP, je ziet dat ze daar echt constant mee bezig zijn.”