Dit is het belang van accreditatie en certificatie

Voor de voedselveiligheid zijn er twee belangrijke termen om in de gaten te houden: certificatie en accreditatie. Maar wat betekenen deze termen en waarom zijn ze van belang? Het sleutelwoord: vertrouwen.

Houwers is sinds 2008 de enige inspectie-instelling in Nederland dat geaccrediteerd voor het uitvoeren van inspecties op basis van meerdere branch-hygiënecodes. Accreditatie is een formele erkenning van de competentie van onder meer laboratoria, inspectie- en certificatie-instellingen. De Raad voor Accreditatie (RVA) is een private stichting door de overheid is aangewezen als nationale accreditatie-instantie. De RVA stelt vast of producten en diensten aan de gestelde eisen voldoen.

Houwers wordt getoetst

Vanwege de constant goede resultaten, valt Houwers bij de RVA onder een verlicht regime. Dat betekent dat Houwers drie keer in de vier jaar wordt gecontroleerd door de RVA. Een beoordelingsteam komt langs in Geldermalsen om het kwaliteitsmanagementsysteem te toetsen en de inspecties inhoudelijk te beoordelen.

Betrouwbaar inspectiebureau

Accreditatie toont aan dat Houwers een betrouwbaar inspectiebureau is. Bedrijven kunnen erop vertrouwen dat Houwers de inspecties uitvoert op een kundige, onafhankelijke en onpartijdige wijze, en dat de inspecties een eerlijk beeld geven van de situatie in het bedrijf. Het doel van Houwers is altijd om de voedselveiligheid samen met het bedrijf naar het hoogst mogelijke niveau te brengen.

Vertrouwen van consument

Wanneer Houwers een bedrijf na een inspectie een groene beoordeling geeft, is dat bedrijf gecertificeerd en is het tijd om het inspectiecertificaat op te hangen. Zo laat het bedrijf aan consumenten zien dat de voedselveiligheid in orde is. Op deze manier ontstaat er een keten van vertrouwen.

Checkpunt Voedselveiligheid

Naast het inspectiecertificaat kunnen bedrijven of organisaties zich aansluiten bij het Checkpunt Voedselveiligheid, een programma van de NVWA. Dit heeft verschillende voordelen voor bedrijven.

Lees hier meer over het Checkpunt Voedselveiligheid.