Hygiënecode zorg: heeft kleinschalig wonen een aparte code?

Een organisatie voor ouderenzorg wil weten wat er veranderd is in de nieuwe hygiënecode voor de zorg. Hebben kleinschalige woonvormen bijvoorbeeld nog een aparte code? Houwers geeft antwoord.

De nieuwe Hygiënecode voor zorginstellingen, woonvormen en Defensie is sinds 1 mei 2023 van kracht. Houwers krijgt hier regelmatig vragen over. Want wat is er precies veranderd?

Van twee naar één

Voorheen golden er in de zorg twee hygiënecodes: één voor de voedingsverzorging in zorginstellingen en één voor voedingsverzorging in kleinschalige woonvormen. In principe zijn beide vormen sinds 1 mei in één hygiënecode verwerkt. De regels gelden dus voor de centrale keukens én voor kleinschalige woonvormen.

Minder registreren

Het grootste verschil tussen de oude en nieuwe code in het algemeen, is dat er veel minder geregistreerd hoeft te worden. Er zijn in totaal twee zogenaamde ‘critical control points’: het terugkoelproces en het verhitten van rauwe producten. Bij het verhitten van producten in een niet huishoudelijke setting geldt dat naast de controle het verplicht is de kerntemperatuur te meten en te registreren. Wanneer de keuken een grote hoeveelheid voedsel terugkoelt (een portie voor meer dan één persoon) of voedsel voor de eerste keer terugkoelt, dan is het ook verplicht om de temperaturen te meten en te registreren.

Onderscheid

Een enkele keer maakt de nieuwe code onderscheid tussen centrale keukens kleinschalig woonvormen. Zo hoeft er in een huishoudelijke setting bij het bereiden van rauw vlees, gevogelte, vis of ei niet meer geregistreerd te worden (natuurlijk wel nog gemeten). In een niet huishoudelijke setting, zoals in een grote keuken, is het wél verplicht te registreren bij het verhitten van producten.

Hierop geldt in sommige situaties een uitzondering:

  • Als er bijvoorbeeld nieuwe apparatuur is aangeschaft, dient dit de eerste paar keer te worden gemeten en te worden geregistreerd.
  • Als temperaturen afwijken van de norm dient dit ook te worden gemeten en geregistreerd

De inspecteurs van Houwers staan klaar om alle vragen rondom voedselveiligheid en hygiëne te beantwoorden. Kijk hier voor contactinformatie.