Nieuws
TERUGHAALACTIE MET SALMONELLA BESMETTE ZALM GOED NAGELEEFD
Supermarkten, viswinkels, horecagroothandels en visverwerkende bedrijven hebben goed gehoor gegeven aan de terughaalactie van de met salmonella besmette zalm van het bedrijf Foppen uit Harderwijk.
DALING MELDINGEN VOEDSELINFECTIES
Het lijkt een enorme tegenstelling met voorafgaand bericht maar ook in 2011 kregen de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) en het RIVM minder meldingen van
HYGIËNECODE VOOR HET POELIERSBEDRIJF, HET HOE EN WAAROM…
Zoals voor alle bereidende sectoren heeft ook het poeliersbedrijf een eigen toegesneden hygiënecode. De poelierssector heeft een aantal afwijkende processen die niet voorkomen in de
VEEL GESTELDE VRAGEN OVER DE HYGIËNECODE BROOD EN BANKET
De afgelopen maanden hebben onze inspecteurs een groot aantal bakkers bezocht voor een inspectie op basis van de hygiënecode voor de Brood- en Banketbakkerij 2008.
WIJ STELLEN VOOR… KURT VANDERSTELLE
Geboren in 1970 en per ongeluk op de slagersvakschool terecht gekomen. De slager waar ik als schoonmaakhulp mijn zaterdagmiddagen vulde wist mij zover te krijgen
WIJZIGING OP KOMST IN BELEID NVWA INZAKE LEVERING AAN DERDEN
Al enige jaren is er een erkenningsplicht voor bedrijven die levensmiddelen maken waarin vlees of vleesproducten verwerkt zijn. Dit soort bedrijven worden door de NVWA
ZOMER: HOOFD EN PRODUCTEN KOEL HOUDEN
Deze week is de zomer officieel van start gegaan. Het zomerweer lijkt nog op zich te laten wachten maar voor de supermarkt is het van
INSPECTIES IN DE ZORG…
In de dagelijkse praktijk tijdens het bezoeken van de zorginstellingen komen onze inspecteurs van alles tegen. Veel organisaties doen de uiterste inspanning om het eten
BOEIENDE BIJEENKOMST 11 JUNI 2012
Een Tv-uitzending van Zembla eerder dit jaar was voor Houwers Holtackers aanleiding een minisymposium te organiseren over voedselverspilling in relatie tot voedselveiligheid. Uit diverse invalshoeken
OVERHEID VOERT EIGEN ‘SMAAKPOLITIE’ IN
DEN HAAG – Bezoekers van restaurants en andere horecagelegenheden kunnen binnenkort zelf controleren of in de keuken alles in orde is.Rond de jaarwisseling opent de
BAKKER BART KIEST VOOR HOUWERS HOLTACKERS…
Bart’s Retail heeft in het voorjaar gekozen voor Houwers Holtackers. Bakker Bart is een franchiseketen van bakkerswinkels op toplocaties. De formule wordt geleid en ondersteund
HOUWERS HOLTACKERS GOES USA… EEN TERUGBLIK
Voor iedereen die geïnteresseerd was heeft Harm Hoesen tijdens zijn reis in de USA kunnen volgen middels zijn blog. Eén verhaal in het bijzonder heeft
LUDIEKE ACTIE MET ETIKETTEN VAN SCHOONMAAKMIDDELEN
Consumenten die de afgelopen weken bijvoorbeeld een schoonmaakmiddel, gootsteenontstopper of een onkruidbestrijdingsmiddel hebben gekocht, doen er goed aan nog eens naar de verpakking te kijken.
MIDDAGSYMPOSIUM MAANDAG 11 JUNI 2012 IN WAGENINGEN
Voedselverspilling waar is het ontstaan? Middagsymposium maandag 11 juni 2012 in Wageningen De middag wordt georganiseerd door Houwers Holtackers. Centraal staat voedselverspilling. Datum: Maandag 11
ICE THIS DAY, 7 MEI 2012 IN WAGENINGEN
Dé kans om uw kennis te vergroten! Kom naar de studiedag te Wageningen. De dag wordt georganiseerd door het IJscentrum en Houwers Holtackers. Centraal staat
PASEN: EITJE MEER OF MINDER?
Door zelf een man te hebben die eieren vervoerd wordt je jaarlijks met Pasen geconfronteerd met de enorme hoeveelheid eieren die men met Pasen eet.
TGT OF THT?
Als producten korter dan 5 dagen houdbaar zijn en/of bij een temperatuur lager dan 7°C bewaard moeten worden, spreken we over zeer bederfelijke producten. Deze
GEEN VOEDSELVERSPILLING, WEL VOEDSELVEILIGHEID
Geen voedselverspilling, wél voedselveiligheid. Het programma Zembla bestede recent aandacht aan voedselverspilling in Nederland. Jaarlijks wordt voor 4 miljard aan voedsel verspild. Een van de
GOEDKEURING AANVULLENDE MODULE HYGIËNE BROOD- EN BANKETBAKKERIJ
Minister Schippers van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) heeft de nieuwe module voor “IJsbereiding” goedgekeurd. De module is geldig per 1 juli 2012. Hiermee komt
HANDVEST: GEZONDER VOEDINGSAANBOD OP SCHOLEN
Politiek, onderwijs, de catering-en automatenbranche en maatschappelijke organisaties zijn het in grote lijnen eens: het voedingsaanbod op Nederlandse scholen moet gezonder. Maar hoe regelen we
INSPECTEUR VERTELD, IJSSALOON VAN HET JAAR 2012
Afgelopen maandag is de ontknoping geweest, één van de 5 genomineerden werd ijssalon van het jaar 2012, Luciano’s IJssalon te Wassenaar. Bij de IJssalon van
NAAM VROM-INSPECTIE GEWIJZIGD
De VROM-inspectie (VI) en de Inspectie Verkeer en Waterstaat (IVW) vormen samen de Inspectie leefomgeving en Transport (ILT). Dit betekent voor hotel- en bed en
AMBACHTELIJK IJS SMAAKT NAAR MEER…
Ambachtelijk ijs smaakt naar meer… http://www.ijskaartvannederland.nl/
HOUDBAARHEIDSVERLENGING
Het kabinet is de strijd aan gegaan met de verspilling. In delen van de wereld leiden mensen honger en hier gooien we goed voedsel in
PRODUCTSPECIFICATIES LEVERANCIERS
In toenemende mate worden door onze klanten productspecificaties opgevraagd bij hun toeleveranciers. Dit omdat t.a.v. de inkoop, leveranciers geselecteerd moeten worden die “aan de wettelijke
SOCIALE MEDIA
Zoals in de nieuwsbrief van januari aangegeven timmert ook Houwers Holtackers druk aan de digitale snelweg. Hierin mag het onderdeel sociale media natuurlijk niet ontbreken.
UW KETEN GROEN…
In het streven van het NVWA om met minder ambtenaren een effectief en efficiënte toezichts-arrangement toe te passen maken ze al enkele jaren gebruik van
HOE HERKEN IK ACTUELE GECONSOLIDEERDE WETGEVING?
De Europese wetgeving is in een rap tempo van Richtlijnen omgebouwd tot EU Verordeningen. Richtlijnen waren niet bindend voor EU lidstaten, verordeningen echter zijn onverkort
HOUWERS HOLTACKERS GAAT MEE OP DE DIGITALE SNELWEG
Een nieuw jaar geeft altijd weer fris elan, Houwers Holtackers faciliteert haar gecertificeerde bedrijven met een nieuwe noviteit uit de digitale wereld. Het behaalde certificaat
IJSVAK 2012
Het evenement dat de IJsvak en IJswedstrijden verenigt, vindt plaats op maandag 6 en dinsdag 7 februari 2012. Een derde, nieuw moment voor de bekendmaking
CERTIFICAAT VOOR VOEDSELBANK TIEL DEC
Voedselbank Tiel heeft 24 november j.l. het HH certificaat van Toos Houwers in ontvangst mogen nemen. Dit betekent dat Voedselbank Tiel over een erkend bewijs
DE NIEUWE VWA WORDT NEDERLANDSE VOEDSEL EN WARENAUTORITEIT
Op woensdag 23 november jl. heeft de nVWA haar plannen ontvouwt voor 2012 in het spoorwegmuseum in Utrecht ten overstaan van al haar stake-holders. Alle
FOOD FOR THOUGHT….. VOEDSELVERSPILLING
In een onlangs verschenen onderzoek is naar buiten gekomen dat de consument jaarlijks ruim 50 kilo eetbaar voedsel per persoon in de afvalbak gooit. Dat
HET NOROVIRUS DUIKT WEER OP
Afgelopen weken is het norovirus wederom opgedoken. Het virus wat buikgriep veroorzaakt is erg besmettelijk. Eerder dit jaar maakte wij melding van het norovirus in
LATEXHANDSCHOENEN NIEUWE ZIEKMAKER!
Met deze kop opende de Telegraaf op 19 oktober 2011 een artikel. Een medewerkster uit een academisch ziekenhuis had door haar werkzaamheden op de OK
GILDENEVENT 11, INSPIRATIETHEATER VOOR VAKMENSEN
Houwers Holtackers staat 21 november a.s. op het GildenEvent11 in Cinemec in Ede. In 9 theaters worden inspiratieve presentaties geboden. Programma GildenEvent11 biedt o.a. Spectaculaire
AANVULLENDE PROCESSEN OP EEN HYGIËNECODE
Bij het inspecteren door de inspecteurs van HG wordt bij aanvang van de inspectie de scoop vastgesteld van een bedrijf. Dit houdt in dat wordt
ALLERGENEN INFORMATIE OP HET ONVERPAKT PRODUCT
In Brussel is een akkoord bereikt over een nieuwe EG Verordening met de naam: Verstrekking Voedselinformatie aan de Consument 2011. Deze Verordening is een samenvoeging
RETOURSTROMEN
Dierlijke bijproducten zijn producten van dierlijke oorsprong die niet (meer) voor menselijke consumptie zijn bedoeld. Levensmiddelen met producten van dierlijke oorsprong die meer voor menselijke
VEILIGHEID OP DE WERKVLOER
Veiligheid op de werkvloer. Elke onderneming dient een RI&E uit te voeren op de werkvloer in zijn bedrijf ter inventarisatie van de gevaren die medewerkers
WIST U DAT…
…Er geen wettelijke criteria voor de temperatuur van het eten zijn op het moment dat het uitgeserveerd op de tafel van de gasten verschijnt. Uiteraard
ALBRON NEDERLAND BV KIEST VOOR HOUWERS HOLTACKERS
Albron Nederland bv kiest voor Houwers Holtackers Ook Albron Nederland bv heeft voor Houwers Holtackers gekozen. Met ingang van 1 september j.l. worden de Albron
KRUISBESMETTING ONDERSCHAT GEVAAR
Als inspecteurs de vraag aan medewerkers stellen wat kruisbesmetting is, komt in veel gevallen het antwoord: voorkomen dat rauwe producten op je snijplank in contact
NIEUWE HYGIËNECODE VOOR CBL IS PER 1 OKTOBER 2011 OFFICIEEL VAN KRACHT!
Met ingang van 1 oktober 2011 is de nieuwe CBL-code officieel van kracht, dat betekent dat de nVWA na deze datum mag gaan handhaven op
NIEUWE HYGIËNECODE VOOR IJSBEREIDING GAAT PER 1 OKTOBER 2011 OFFICIEEL VAN KRACHT
Op 1 april 2011 is nieuwe hygiënecode voor de ijsbereiding uitgekomen. En deze gaat per 1 oktober 2011 van kracht! Eenvoudiger, toegankelijker en duidelijker, dat
OPENBAARMAKING CONTROLEGEGEVENS DOOR NVWA
De minister van VWS heeft op 14 april jl. de Tweede Kamer een brief geschreven waarin ze de nVWA opdracht geeft per 1 januari 2012
JAARLIJKSE VERIFICATIE VAN HET HACCP-SYSTEEM
In de nieuwe CBL-code wordt een jaarlijkse verificatie van het HACCP-systeem verplicht gesteld. Hoe voer je dat uit en wat moet er dan allemaal gecontroleerd
NIEUWE HYGIËNECODE CBL 2011
Nieuwe Hygiënecode CBL is uitgebracht per 1 april en treedt per 1 oktober 2011 in werking. Na 9 jaar is er eindelijk een herziene versie,
OOK VOEDSELBANK TIEL IN DE BAN VAN CBL HYGIËNECODE 2011
“Toen ik onlangs een presentatie gaf bij de Rotary Geldermalsen over onze voedselbank in Tiel, bood Toos Houwers spontaan haar diensten aan met haar inspectiebedrijf.
PROGRAMMA ONGEDIERTEBESTRIJDING
Het weren van ongedierte is de belangrijkste preventieve maatregel die de CBL-code voorschrijft. Daarnaast dient de supermarkt een programma te hebben voor ongediertebestrijding. Dit mag