DUURZAAMHEID EN VOEDING, WAT BETEKENT DAT NOU?

Dat is een vraag die de inspecteurs van Houwers Holtackers zichzelf ook geregeld afvragen… Reden voor inspecteurs Harm Hoesen en Silvio Roest om de masterclass “Social Green” te volgen op Hogeschool Windesheim te Zwolle.

Gedurende de zomermaanden bezochten zij een viertal trainingsmomenten waarin op projectmatige basis werd stil gestaan bij duurzaamheid en de directe link met voeding. Beide inspecteurs moesten zelf een project aandragen waarin duurzaamheid bevorderd werd, al dan niet gerelateerd aan bestaande opdrachten. Silvio koos bewust voor een zorgproject waarbij de nadruk lag op het trainen en instrueren van de medewerkers in de woongroepen. Het gebruiken en introduceren van de bewaarwijzer (www.voedingscentrum.nl) leidde direct tot resultaat. Door de veelvoud van instructies wordt er vaak onnodig voeding verspild. En dat raakt natuurlijk de kern van duurzaamheid in de voedingssector.

Harm koos voor een lopend project binnen ons klantenbestand. Op zeer gerichte wijze wordt verspilling tegen gegaan in de breedste zin van het woord. Al bij de inkoop wordt rekening gehouden met de prestaties van een producent en daarnaast worden ook medewerkers daarin meegenomen door bijvoorbeeld werkinstructies en het instellen van prijsvragen. Het is mooi om te zien dat dit zijn vruchten afwerpt!

https://www.houwersgroep.nl/wp-content/uploads/2017/05/duurzaamheid-horeca.gif

Verspilling is een groot mondiaal issue, alleen al in Nederland wordt er jaarlijks voor 4.6 miljard Euro weggegooid! In deze tijd van kostenbesparing is het relatief gemakkelijk om verspilling binnen uw eigen onderneming of werkgever om hierin stappen te zetten.

Deze training heeft er zeker toe bijgedragen dat het besef omtrent duurzaamheid groter is geworden en wij zijn ervan overtuigd dat dit ook een meerwaarde heeft voor uw persoonlijke situatie. We krijgen vanuit onze klanten ook steeds meer vragen over dit onderwerp. Het minimaliseren van verspilling is een hot item. De kosten gaan omlaag en, misschien nog wel belangrijker, de morele verantwoording voor het sparen van onze aarde zijn daarbij het uitgangspunt.

Als Houwers Holtackers zijn we bezig om dit onderwerp nog meer te belichten en onze klanten te voorzien in de behoefte mee te denken om verspilling tegen te gaan en de duurzaamheid te vergroten. Suggesties en andere vragen zijn uiteraard welkom via info@houwersholtackers.nl