OPMERKELIJKE ZAKEN TIJDENS EEN ONAANGEKONDIGD BEZOEK AAN EEN SUPERMARKT

De medewerkers in een supermarkt hebben over het algemeen een training basiskennis hygiëne genoten waarbij ook persoonlijke hygiëne behandeld is.  Doordat er verschillende versafdelingen in een supermarkt  waar bijvoorbeeld brood, vlees,  kip en kaasproducten verkocht worden,  is het van belang dat juist deze medewerkers op de versafdelingen op de hoogte zijn van de persoonlijke hygiëne. Dit houd niet alleen in dat er met schone bedrijfskleding én hoofddeksel gewerkt wordt.
Het bereiden en bewerken van producten brengt een groter risico met zich mee voor de voedselveiligheid, hierdoor zullen de medewerkers vaker de handen moeten wassen  en desinfecteren na het werken met de rauwe producten. Helaas komt het vaak voor dat de zeep- en desinfectie dispensers wel aanwezig op de afdeling  maar leeg of defect zijn.  Het drogen van de handen zal met papieren handdoeken moeten gebeuren, maar in enkele gevallen staat de rol papier op een spoelbank wat dan een kruisbesmetting kan veroorzaken.

De medewerkers  zijn op de hoogte dat het dragen van hand- en polssieraden niet toegestaan is doordat bewerkte sieraden een verhoogde kans op een vervuiling oplevert waarmee dan een besmetting op de rauwe producten kan veroorzaken. In de praktijk blijkt dat, vooral bij de (parttime) medewerkers, vergeten wordt dat men nog sieraden draagt tijdens de werkzaamheden. Een extra risico bij het dragen van handsieraden loopt men ook op bij het gebruik van de snijmachines. Een ongelukje zit in een klein hoekje!

Blijf als filiaal- en afdelingsmanager  de persoonlijke hygiëne toetsen bij uw medewerkers  en bespreek dit bijvoorbeeld bij een werkoverleg. Controleer frequent de medewerkers op de versafdelingen op de uitvoering van de persoonlijke hygiëne, en zorg dat de medewerkers de gelegenheid hebben om op de juiste wijze handen te kunnen reinigen en droogmaken!

https://www.houwersgroep.nl/wp-content/uploads/2013/06/zeep-en-desinfectie-dispenser.jpg