HYGIËNECODE WOONVORMEN

Voor kleinschalig wonen in de ouderenzorg, gehandicaptenzorg en geestelijke gezondheidszorg bestaat de Hygiënecode voor de voedingsverzorging in woonvormen. Deze Hygiënecode is gebaseerd op goede hygiënische praktijken.

De Hygiënecode voor woonvormen is alleen geschikt als de handelingen bij het bereiden van maaltijden niet complex zijn. Complexe handelingen zijn bijvoorbeeld het bereiden, inkoelen en enkele dagen bewaren van een aantal maaltijden om deze op een later tijdstip te verwarmen. Dit wordt in woonvormen sterk afgeraden.

Nieuwe Versie
Sinds 2014 is de oude Hygiënecode van 2007 vervangen. Door de meest recente Hygiënecode te volgen, voldoe je aan de wet voor voedselveiligheid. De Hygiënecode is herzien. Heb je een versie uit 2007? Zorg er dan voor dat je gaat werken met de versie 2014 van de Hygiënecode. Je hebt daarvoor tot 1 juni de tijd.

Hoe bestel je de Hygiënecode voor woonvormen?
De Hygiënecode voor de voedingsverzorging in woonvormen is als boekwerk beschikbaar en dient dan ook besteld te worden in de webshop van het voedingscentrum.

Verschil Hygiënecode woonvormen en Hygiënecode zorginstellingen en Defensie
Steeds meer zorgaanbieders maken gebruik van kleinschalige woonvormen. Maar een kleinschalige woonvorm betekent niet automatisch het gebruik van de Hygiënecode woonvormen. Er moet wel sprake zijn van een mate van zelfredzaamheid van de bewoners. Ook moet er een ‘gewoon’ huishouden gevoerd worden, door activiteiten samen te doen, zoals samen eten, boodschappen doen, te koken of mee te helpen, af te wassen of te bestellen en eten op te warmen. Gebruik de beslisboom om te bepalen welke Hygiënecode van toepassing is.

De Houwers Groep kan u ondersteunen in het implementeren van de nieuwe Hygiënecodes. Neem daarvoor contact op met ons kantoor.