VEEL RECALLS ROND DE KERSTTIJD

Het zijn soms maar kleine berichten in de krant of op het nieuws, maar de afgelopen maand zijn er toch veel meldingen geweest van producten die om voedselveiligheid redenen uit het handelskanaal moest worden verwijderd. Mosselen met salmonella, rode kool met plexiglas, Spätlase met gisting op de fles, beschimmeld kerstbrood en kruiden met verontreiniging. Het is maar een opsomming van wat in het nieuws komt. De stille recalls hebben we geen weet van.

Voor elke onderneming dient de vraag zich aan, hoe komt het dat het fout ging. We weten allemaal dat de aanloop voor de kerst extra druk is en dat er meer personeel wordt ingehuurd. Dan weten we ook dat de kennis van de kritische voorschriften belangrijk is om die over te dragen op tijdelijke hulpkrachten.

Voor de Houwers Groep blijft het toetsen van kennis bij de uitvoerende een speerpunt tijdens de inspecties, een onbewust, onbekwame medewerker vormt een potentieel risico. Dat soort medewerkers moeten onder toezicht hun werk uitvoeren, tot ze voldoende kennis hebben opgedaan dat zij de kritische handelingen in hun werk onder de knie hebben. Het is toch zuur voor een bedrijf als altijd conform voorschriften wordt gewerkt, maar net op het drukste moment van het jaar zaken fout lopen. Vertrouwen komt te voet, maar gaat te paard!! Voor volgend jaar alvast hele fijne voorbereiding op de feestdagen!