PAARDENVLEES GEMENGD MET RUNDVLEES

En weer worden we verrast door een bericht in de krant dat ondernemers rommelen met levensmiddelen. In dit geval niet gevaarlijk, maar het vertrouwen van de consument neemt niet toe door dit soort incidenten. Paardenvlees wat onder normale omstandigheden wordt geslacht, doet kwalitatief niet onder voor rundvlees, wat we doorgaans in onze supermarkten aantreffen. Voor de gezondheid, smakelijkheid en voedselveiligheid dus geen probleem.

Maar de eerlijkheid in het zaken doen, heeft weer een deuk opgelopen. Hoe kun je hier als verbruiker mee omgaan? In eerste instantie selecteer je een betrouwbare leverancier, dit staat in alle hygiënecodes. Dat doe je door de ondernemer te laten verklaren dat hij de voorschriften van een Hygiënecode of een HACCP-systeem naleeft. Als hij daarop is gecertificeerd wordt dit certificaat als bewijs opgevraagd. Maar ook de betrouwbaarheid van levering en kwaliteit van geleverde producten tellen daarbij mee. Zit je bij een goede leverancier en er komen prijs aanbieders aan de deur, dan heb je nog geen weet van de bovenstaande feiten van zo’n leverancier. Dan zul je goed onderzoek moeten doen naar de “referenties” van de nieuwe leverancier en de samenstelling van de producten in vergelijking met de prijs. Een nieuwe leverancier kan met minder genoegen nemen, maar fraude moet je ruiken!

Voor u geldt: selecteer een goede betrouwbare leverancier en verhit de hamburger door tot de kerntemperatuur van 75° C. Dan weet je zeker dat de e-coli dood is.