RECHTSTREEKS MELK VAN DE BOER IN UW IJS?

Met het voorjaar weer in het verschiet zijn ook de ijsbereiders weer actief met het ontwikkelen van hun basisproduct: de ijsmix. In dat kader krijgen wij de laatste tijd veel vragen over het gebruik van boerenmelk bij de ijsbereiding; melk die rechtstreeks wordt geleverd door een boer uit de omgeving. De indruk bestaat dat dit in de ambachtelijke ijsmarkt wordt afgeraden omdat dit erg veel extra controles en regeltjes met zich mee zou brengen…

Uiteraard zijn er regels aan verbonden, want het basisproduct (rauwe melk) is natuurlijk een totaal ander product dan bijvoorbeeld melkpoeder als basis voor uw ijs. Maar dat dit onoverkomelijke problemen oplevert is overdreven. In de hygiënecode voor de IJsbereiding wordt het gebruik van rauwe melk niet apart beschreven; er is echter wel een aparte module beschikbaar waarin de regels haarfijn worden uitgelegd.

Daarbij wordt weer een onderscheid gemaakt tussen gepasteuriseerde melk en rauwe melk, een wezenlijk verschil. Uiteindelijk is het belangrijkste dat u goede afspraken maakt met de boer over de levervoorwaarden en de eisen die zijn opgesteld in de module. Als deze regels in acht worden genomen staat niets het gebruik van rauwe melk, u in de weg!

Klik op onderstaande link voor de gedetailleerde omschrijving:

http://www.kenniscentrumhoreca.nl/upload/404-ijsbereiding-melk-van-de-boerderij-hygienecode.pdf

Namens Houwers Holtackers alvast een goed ijsseizoen gewenst!

https://www.houwersgroep.nl/wp-content/uploads/2017/06/Koe.jpg