LOKALE PRODUCTEN EN IJS

Lekker genieten met lokale producten, lekker toch? Het gaat om het bereiden of verhandelen van producten die van oudsher veel in de regio voorkomen. Hierbij wordt vaak gebruik gemaakt van een plaatselijke leverancier, kwekerij, fokkerij of grondstoffen uit de vrije natuur. Een mooie trend maar niet altijd zonder risico. Aan grondstoffen uit de vrije natuur kleven soms risico’s waar u over na moet denken. Schadelijke bacteriën, overdraagbare dierziekten en chemische bestanddelen kunnen zich door uitwerpselen van dieren en door toedoen van de mens op deze producten bevinden.

https://www.houwersgroep.nl/wp-content/uploads/2017/05/bramen.jpg

Het ijsseizoen is net afgerond, de vruchten zijn geoogst. Wilde bramen zijn heerlijk en een leuke bezigheid om te plukken.

Maar als de bramenstruik aan de bosrand naast een akker met bv. maïs gelegen is kan het zijn dat er ongewild bestrijdingsmiddel op/in de bramen terecht gekomen is tijdens het spuiten of via het grondwater. Het residu op de vrucht kunt u er wel afwassen maar middelen die via het grondwater in de vrucht terecht gekomen zijn niet. De hoeveelheden kunnen dermate groot zijn dat deze schadelijk zijn voor de gezondheid van de mens. Kortom, wees kritisch naar de kwaliteit en herkomst van de plaatselijk producten alvorens deze in uw ijs te verwerken. Heeft u twijfels, zoek dan samen naar een oplossing en laat bv. aanvullend microbiologisch of chemisch onderzoek doen. U moet kunnen aantonen dat u grondstoffen gebruikt die voldoen aan alle eisen voor voedselveiligheid.