HET GEBRUIK VAN EIERTRAYS

Eieren komen nu eenmaal uit het achterwerk van de kip. De eiertray is dan ook het eerste wat in contact komt met het rauwe ei, direct na het verlaten van legbatterij of het strooiselhok. Het verbaast ons dat de eiertray in de koelkast een dominante plek krijgt hoog in de koelcel of koelkast. Zeker als er op de trays levensmiddelen worden bewaard die klaar zijn voor consumptie.

https://www.houwersgroep.nl/wp-content/uploads/2017/05/Eiertrays.jpg

Onlangs werd er tijdens een inspectie komkommer en gewassen sla op een vol tray met eieren aangetroffen.  De tray is in contact geweest met rauwe eieren, dus de tray is zonder meer besmet met enterobacteriën en mogelijk Salmonella. Als we een mooi voorbeeld van kruisbesmetting willen aanwijzen is dit er wel een.

Dus eiertrays bij voorkeur onder in de koelcel of magazijn (constante temperatuur is belangrijk) en zeker niet in contact laten komen met andere grondstoffen of levensmiddelen die geen hitte behandeling meer ondergaan. Vergeet niet dat een infectie van 50 kiemvormende eenheden van de Salmonella soort in het verleden al tot incidenten heeft geleid. 50 kiemen is dus heel weinig, als je weet dat het aantal enterobacteriën in een verhit product 1000 kiemvormende eenheden mag bevatten. Salmonella behoort tot de enterobacteriaceae groep.