NASLEEP VAN VAKANTIES

Alle medewerkers weer terug van vakantie, eindelijk weer aan het werk. Tijdens de pauzes worden vakantie verhalen uitgewisseld. Verre reizen buiten Europa zijn bij de jeugd tegenwoordig erg in trek, zij willen de wereld zien en beleven. De verhalen over het eten in stalletjes op straat, de hotels die niet geheel aan de Europese norm voldeden en de vakantie pret negatief hebben beïnvloed. Met die verhalen moet je als afdelingsverantwoordelijke direct alert worden.

Even de persoon apart nemen en doorvragen wat er precies is gebeurt in dat verre warme land. Heeft je medewerker daar ernstige diarree gehad dan is dat relevante informatie voor u. Heeft de medewerker misschien nog wel eens last van diarree of buikpijn. Voelt hij/zij zich helemaal fit of is hij/zij regelmatig moe aan het einde van de dag, zonder dat daar een goede verklaring voor is.

U zult zich afvragen wat moet ik met die informatie? Stel dat uw medewerker in het verre buitenland een fikse salmonella vergiftiging heeft opgelopen en nu “drager” is van de salmonella. Dat betekend dat hij niet ziek hoeft te zijn, maar wel de bacterie nog bij zich draagt. Hij vormt dus permanent voor een potentieel risico in uw keuken of bedrijf. Een keer zijn handen niet goed wassen na het toilet bezoek en je producten kunnen besmet zijn. De salmonella wordt in veel gevallen door de mens over gebracht op producten, reden om deze informatie serieus te nemen.

Het is niet voor niets dat in de Hygiënecode voor de voedingsverzorging in Instellingen en defensie, vermeld staat dat een medewerker moet melden als hij/zij in het buitenland is geweest waar besmettelijke ziekten nog heersen. Mag iedereen die in de instellingswereld werkt zich afvragen of van dit voorschrift al eens gebruik is gemaakt. Voor alle andere mensen die werkzaam zijn in het levensmiddelenkanaal doen er hun voordeel mee. Waar gaat je reis volgend jaar naar toe?