Startende bakkers en voedselveiligheid: 4 dingen om te onthouden

Het aantal bakkers in Nederland is in de laatste tien jaar toegenomen. Net zoals alle bedrijven die met voedsel werken, moeten ook bakkers de voedselveiligheid op orde hebben. Maar hoe doe je dat als beginnende ondernemer? Hier volgen vier dingen om te onthouden.

1. HACCP

Alle levensmiddelenbedrijven moeten werken volgens een HACCP-plan. HACCP staat voor Hazard Analysis Critical Control Points. Hierin is het bedrijfsproces stap voor stap in kaart gebracht, met daarbij de mogelijke gevaren voor de voedselveiligheid.

Lees meer over HACCP op de FAQ-pagina van Houwers

2. Hygiënecode

Voor de kleine ondernemer is het bijna onmogelijk om zelf een uitgebreid HACCP-plan uit te werken. Daarom zijn er per sector hygiënecodes beschikbaar. Dit zijn branchespecifieke gidsen waarin de meest voorkomende processen en de bijbehorende beheerspunten staan beschreven. Voor de bakkerijbranche is er de Hygiënecode voor de Brood- en Banketbakkerij.

3. Certificering

Werk je al volgens HACCP? Mooi! Alleen moet je dat ook kunnen aantonen. En hoe mooi om dat te doen aan de NVWA, klanten en grote afnemers met een certificaat onder accreditatie van Houwers! Wij, als onafhankelijk controle- en adviesbureau, helpen bedrijven de HACCP op orde te krijgen en mogen bij een goede score het certificaat afgeven. Daarmee kun je als ondernemer aantonen dat je HACCP beheerst.

4. Checkpunt Voedselveiligheid

Voor bedrijven die gedurende een langere periode uitstekend scoren tijdens inspecties (90 punten of meer), heeft Houwers een door de NVWA geaccepteerd zelfcontrolesysteem ontwikkeld. Deelnemers aan de zelfcontrole vormen in de ogen van Houwers en de NVWA niet of nauwelijks een risico voor de consument. Het resultaat: aangepast overheidstoezicht. De NVWA komt dan alleen nog langs na een melding of om het controlesysteem zelf te beoordelen.

Lees hier meer over Checkpunt Voedselveiligheid