De Nederlandse Coeliakie Vereniging (NCV) heeft bij zes cafetaria’s monsters afgenomen voor onderzoek naar gluten. Het gaat specifiek over kruisbesmetting bij het frituren van glutenvrije snacks. Volgens de NCV is de uitslag van groot belang voor mensen met coeliakie.
Veel leden van de Nederlandse Coeliakie Vereniging (NCV) zijn bang om naar een cafetaria te gaan. Dat zegt Marissa Siemons, accountmanager horeca bij de NCV, tegen vakblad Frituurwereld. Ze vrezen voor kruisbesmetting als de glutenvrije snack die ze hebben besteld, wordt gefrituurd in dezelfde pan waar ook producten mét gluten zijn bereid.
Thuis geen riciso
Mensen die thuis frituren, hoeven niet bang te zijn voor kruisbesmetting, zegt de NCV. Uit eerdere onderzoeken van de vereniging blijkt namelijk dat het frituren van glutenvrije kroketten en glutenvolle kroketten in dezelfde frituurpan veilig is.
Maar hoe zit dat in de cafetaria, waar natuurlijk veel meer snacks worden gefrituurd? Dat onderzoekt de NCV momenteel, in samenwerking met ProFri, de vereniging voor professionele frituurders.
Leden mogelijk geruststellen
De NCV heeft bij zes cafetaria’s verschillende tests uitgevoerd en monsters afgenomen die naar twee laboratoria zijn gestuurd met elk een eigen meetmethode. De uitslag wordt over een paar weken verwacht.
Als het glutengehalte onder de toegestane norm ligt, wil de NCV grootschalig onderzoek doen bij tweehonderd cafetaria’s. Wanneer de resultaten positief zijn, zou dat leden van de vereniging gerust kunnen stellen, zegt Siemens tegen Frituurwereld.
Voorlopig advies glutenvrije snacks
Als er weinig vraag is naar glutenvrije snacks, gebruiken veel cafetaria’s de frietpan voor glutenvrije snacks, weet ProFri. Cafetaria’s die veel glutenvrije of allergeenvrije producten verkopen, gebruiken hiervoor vaak een losse frituurpan. De belangenvereniging adviseert om dit voorlopig zo te blijven doen.
Wat is coeliakie?
Gluten is een veelvoorkomend allergeen, maar in tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, is coeliakie geen glutenallergie, maar een auto-imuunziekte. Mensen met coeliakie krijgen last van darmontsteking na het eten van gluten.
Uit cijfers van het Voedingscentrum blijkt dat ongeveer 1 procent van Nederlanders coeliakie heeft, wat neerkomt op ongeveer 170.000 mensen.
Belang van allergeneninformatie
Consumenten moeten erop kunnen vertrouwen dat het voedsel dat ze kopen veilig voor ze is. Daarom is het belangrijk dat bedrijven hun allergeneninformatie op orde hebben.
Alle voedselverwerkende bedrijven zijn verplicht om consumenten te informeren over de aanwezigheid van allergenen in hun producten. De NVWA controleert of bedrijven zich aan deze regel houden. Het uitblijven van of onvolledige informatie over allergenen in voedselproducten kan immers grote gevolgen hebben voor de consument.