HET ZWARTE PIETEN IS BEGONNEN

In een winkel wordt een maatregel genomen door de NVWA op het niet voldoende schoon houden van het zuivelmeubel. Er is een boete rapport opgemaakt en de bedrijfsleider heeft een verklaring afgegeven. De verklaring luidt: “onze medewerkers hebben niet goed schoon gemaakt, we zullen daar beter op gaan letten”!

De medewerkers zijn behoorlijk van slag, want ze maken de zuivelkoeling elke week schoon. Dat hebben ze zelf op de HACCP-lijst afgetekend. De HACCP-lijst is toch afgetekend door de HACCP-coördinator van de winkel, hij heeft toch wel gecontroleerd of het zuivelmeubel goed is schoon gemaakt. Daarvoor zet hij een paraaf op de schoonmaaklijst, dat doet hij toch niet zonder het meubel te controleren?

De bedrijfsleider hoort weer in de gaten te houden of alle medewerkers van de winkel zich houden aan de afspraken die in de procedures staan en of alle controlelijsten zijn ingevuld. Hoe kan hij nu al zeggen in de verklaring dat de medewerkers niet goed hebben schoon gemaakt! “We zullen er beter op gaan letten”! Dat had je toch al moeten doen, dan was dat proces verbaal niet gevallen. Of is de man van de NVWA tekort door de bocht gegaan en was het helemaal geen oud vuil, maar gemorste zuivelproducten van die dag, omdat de klanten nu eenmaal zo onverschillig zijn.

In de tijd dat de Sint weer in het land is, kan het zwarte Pieten beginnen. Wie heeft iets gedaan en door wie had het opgemerkt moeten zijn? Wie had de herstel actie in gang moet zetten en wie houdt overzicht op deze zaken. De klant heeft gemorst, die had het moeten melden, maar de klant is koning! De medewerker van de zuivel had met het bijvullen moeten zien dat er gemorst was en had dit moeten melden. Dan had de HACCP-coördinator kunnen beoordelen of er acuut iets moest worden geregeld in overleg met de bedrijfsleider. Dan was de herstelactie opgestart en de afwijking genoteerd op de controlelijst. Dan had de NVWA geen maatregel genomen, want de afwijking was bekend en was genoteerd als afwijking met een herstelactie.

Maar je ziet maar weer, de hulp op een afdeling, in een winkel zijn witte Pietjes zonder gouden oorringen, geen slaven die onderdrukt worden, maar hard werkende medewerkers. Die mag je niet zomaar de zwarte Piet toespelen maar moet je van de juiste informatie voorzien hoe te handelen. Dan kan de Sint rustig alle kinderen de schoen laten zetten in de winkel. Zwarte Piet heeft momenteel zoveel kritiek gehad dat zelfs het krijgen van de zwarte Piet al moet worden voorkomen. Oh kom toch eens kijken, wat er in mijn procedure staat!!!!