Aantal eventcateraars verdubbeld; hoe zit het met HACCP-certificering? 

catering

Nederland telt in 2024 twee keer zo veel eventcateraars dan vijf jaar geleden. De stijging laat zien dat het goed gaat in de branche, maar het is wel van belang dat nieuwe cateraars zich bewust zijn van hun HACCP-verplichtingen.  

Volgens de Kamer van Koophandel stonden er in het eerste kwartaal van 2024 ruim 27 duizend cateringbedrijven ingeschreven. Dat is bijna 16 duizend meer dan in 2019. Vooral in Utrecht, Noord-Holland, Zuid-Holland zijn veel ondernemers een cateringbedrijf gestart.  

Cateringbranche leeft op

“De afgelopen tijd is de economie weer opgeleefd en dus is het weer tijd voor feestjes”, zegt Michiel Meier Mattern van ONCE, de branchevereniging voor party- en eventcateraars, tegen RTLZ. “Vooral de laatste twee jaar zie je dat het weer heel goed gaat in onze branche.”

HACCP-certificaat 

Volgens de voorzitter is het wel van belang dat cateringbedrijven zich aan de regels houden. Zo hebben alle leden van ONCE een HACCP-certificaat. “Maar lang niet alle nieuwkomers hebben zo’n registratie”, zegt hij tegen RTLZ. Volgens Mattern gaat het vooral om de kleine zzp’er die soms vanwege de kosten niet wil investeren in HACCP-certificering.     

Voedselveiligheidssysteem

Alle levensmiddelenbedrijven moeten beschikken over een voedselveiligheidssysteem dat is gebaseerd op de HACCP-systematiek. Een bedrijf kan zelf een voedselveiligheidsplan opstellen of een goedgekeurde hygiënecode gebruiken. De NVWA controleert bij bedrijven onder andere de beschikbaarheid en naleving van een HACCP-systeem.  

Houwers adviseert en ondersteunt bedrijven bij het behalen van een HACCP-certificering. Kijk op de website voor het stappenplan.