Ieder jaar worden dagelijks zo’n 2000 mensen ziek van verkeerd voedsel. Dus is het niet verwonderlijk dat voedselveiligheid in de zorg veel aandacht behoeft. Maar hoe zorg je als zorginstelling nu voor het waarborgen van deze voedselveiligheid in de praktijk? Wij zetten enkele tips op een rij.
Begrijp het waarom
Voedselveiligheid in de zorg is een belangrijk onderwerp. Mensen die zorg nodig hebben, zijn immers kwetsbaarder dan gewone mensen. Voor hen zullen de gevolgen van het eten van verkeerd voedsel dan ook veelal groter zijn. Wees u daarvan bewust en leer te begrijpen waarom het waarborgen van voedselveiligheid in de zorg zo belangrijk is. Bewustwording is een belangrijke eerste stap.
Breng het gehele proces in kaart
Voedselveiligheid is een onderwerp dat eigenlijk de gehele organisatie aangaat. Van het allereerste moment van boodschappen doen of bestellen tot het afleveren van een maaltijd. Bij zowel het inkopen, bewaren, bereiden, uitserveren, bewaren en opwarmen kan er van alles misgaan met het voedsel. Van allergenen tot het lezen van etiketten, maar ook hygiënisch werken, zorgvuldig bereiden en bewaren…. het heeft allemaal invloed en het is belangrijk om u dit te beseffen.
Peil het kennisniveau in de organisatie
Uiteraard is het waarborgen van de voedselveiligheid een taak voor iedereen in de organisatie. Daarom is het belangrijk om te inventariseren hoeveel uw medewerkers van voedselveiligheid en de richtlijnen hiervoor af weten. Begrijpen ze ook waarom het waarborgen van de voedselveiligheid zo belangrijk is en wat de gevolgen van verkeerd voedsel kunnen zijn.
Breng de kennis op orde
Omdat voedselveiligheid voor de zorg zo belangrijk is, zijn organisaties die voeding bereiden, bewaren, vervoeren of verstrekken, wettelijk verplicht te werken met een systeem dat de voedselveiligheid waarborgt. Daarom zijn er voor de sector zorg twee hygiënecodes, een voor woonvormen en een voor zorginstellingen. Zorg dat iedereen de richtlijnen kent, zodat u ernaar kunt handelen.
Zorg voor de faciliteiten om veilig te werken
Bewustwording en kennis is één ding, maar ook het zorgen dat er voedselveilig gewerkt kán worden, is essentieel. Zorg dus voor de juiste faciliteiten om veilig te kunnen werken en controleer deze regelmatig. Denk aan een juiste handenwasgelegenheid, maar ook aan voldoende koelcapaciteit en bergruimte met een juiste bewaartemperatuur.
Zorg dat u op de richtlijnen kunt terugvallen
Altijd handig als u en uw medewerkers de richtlijnen ergens kunnen teruglezen. Bewaar ze daarom bij voorkeur ergens digitaal en zorg ervoor dat deze ten alle tijden toegankelijk zijn. Iemand aanstellen die precies op de hoogte is van de richtlijnen, continue aandacht geeft aan voedselveiligheid en bij wie uw medewerkers om advies kunnen vragen is ook een goed idee.
Stem de interne logistiek goed af
Versheid en houdbaarheid zijn belangrijke thema’s als het gaat om veilig voedsel. Om dat te bereiken, is het slim om over de logistieke stromen in de organisatie na te denken. Wat kan er nog verbeterd worden? Laat goederen bij voorkeur op afdelingsniveau afleveren, het liefst nog tot in de koelkast en minimaal twee tot drie keer per week om de versheid te garanderen. Pas de koel- en vriescapaciteit daarop af en regel de overdracht tussen uw medewerkers goed. Degene die de producten inkoopt, is immers vaak niet degene die de maaltijd bereidt.
Bron: Gastvrijezorg.nl