HYGIËNISCH MACHINE ONTWERP

Bij de aanschaf van nieuwe keukenapparatuur worden vele zaken beloofd over werking en effectiviteit. Maar hoe weet je nu of de apparatuur ook goed te reinigen is na gebruik, en hoever moet je daar een machine voor uit elkaar draaien? De Europese regelgeving heeft hierin voorzien door fabrikanten van machines bestemd voor de Europese markt te voorzien van een CE-teken. Dit CE-teken geeft aan dat de fabrikant een paragraaf in zijn instructieboekje moet opnemen aan schoonmaak van de apparatuur. Hierin bestaan twee types: type 1 is ZONDER demontage veilig schoon te maken en type 2 is MET DEMONTAGE veilig schoon te maken.

Als in een hygiënecode staat: reiniging conform de instructie van de fabrikant, wordt  in dat geval type 2 bedoeld en dient het instructieboekje geraadpleegd te worden. Bewaar van nieuwe machines dus altijd de instructieboekjes, dit kan belangrijk zijn voor een veilige manier van reinigen.

Daarnaast zijn er voor apparatuur bestemd voor de food industrie nog aanvullend EHEDG richtlijnen (European Hygienic Engineering & Design Group). Deze niet wetgevende richtlijnen zijn opgesteld door deskundigen vanuit de industrie, technische ontwerpers en wetenschappers die een relatie hebben met het hygiënisch ontwerpen van apparatuur en voorzieningen voor de food industrie. EHEDG certifcieert apparatuur als deze voldoet aan de richtlijnen. EHEDG gecertificeerde apparatuur is een extra garantie dat apparatuur zodanig is ontwerpen dat hygienische productie en onderhoud getest is.

https://www.houwersgroep.nl/wp-content/uploads/2017/06/ehedg_logo.jpghttps://www.houwersgroep.nl/wp-content/uploads/2017/06/ce_markering.jpg