HYGIËNE SUPERMARKTEN VERBETERD

Dat blijkt uit een onderzoek van de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) naar de hygiëne in supermarkten. De meeste supermarktketens komen er goed vanaf in de test en krijgen de kleurcode groen. Golff, Jan Linders, Plus en Super de Boer hebben de kleurcode oranje gekregen. Dat betekent dat in minder dan 90 procent van de bezochte filialen van deze supermarkten aan de gestelde eisen wordt voldaan. De VWA noemt het gezondheidsrisico in deze supermarkten beperkt, maar houdt de formules toch scherper in de gaten door extra filialen te bezoeken.

Plaatsvervangend hoofdinspecteur levensmiddelen Jan van Kooij van het VWA is tevreden over de resultaten. Wel vermoedt hij dat supermarkten “onder druk van de prijzenoorlogen” soms wat minder aan onderhoud zijn gaan doen. ‘Het gaat dan om het niet voldoende schoonmaken van die delen die niet direct zichtbaar zijn voor het publiek’, aldus Van Kooij in NRC Handelsblad. De belangrijkste tekortkomingen bij supermarkten zijn volgens de hoofdinspecteur ‘ongedierte’ en ‘onvoldoende maatregelen om de verspreiding van bacteriën tegen te gaan’. Vooral muizen vormen een steeds groter probleem voor supermarkten.

Tip! Houwers Holtackers voert RVA geaccrediteerde hygiëne inspecties op basis van de CBL code uit bij diverse supermarkten en werkt op een zodanige wijze dat inzicht gegeven kan worden in de kleurcode die VWA hanteert.

bron: elsevier retail, 26 nov 2009