LISTERIA ACTUEEL

Recent 8 doden door kaas in Oostenrijk en Duitsland

De recente aanwezigheid van Listeria monocytogenes in kaas heeft voor een sterftepercentage van 25% gezorgd bij de geïnfecteerde personen. In 2010 zijn 32 mensen opgenomen in ziekenhuizen waarvan er inmiddels 8 zijn overleden als gevolg van de besmetting. De aandacht en maatregelen voor Listeria monocytogenes blijft onverminderd actueel en noodzakelijk, De Listeria feiten nogmaals op een rijtje.

Listeria m. groeit zowel aeroob als anaeroob goed op de gebruikelijke voedingsbodems en is alom tegenwoordig in grond, water, planten, groenten en menselijke en dierlijke uitwerpselen. Listeria wordt ook regelmatig aangetroffen in vochtige en koele productieruimten waar levensmiddelen worden bereid.

Producten die vaak in verband worden gebracht met Listeria zijn rauwe melk en producten die daarvan gemaakt worden, zoals rauwmelkse kazen, rauw vlees, salades, gerookte visproducten, rauwe groenten (salades), paté en andere vleeswaren, kant-en-klare pannenkoeken en softijs.

De bacterie kan zeer lang overleven zelfs onder ongunstige koele omstandigheden. De groeitemperatuur ligt bij een minimum van 0°C en een maximum van circa 45°C met een optimale groeitemperatuur rond de 25/30°C. Kwetsbare doelgroepen zijn zwangere vrouwen en personen met een verminderde weerstand. De incubatietijd bedraagt 8 dagen tot 3 maanden.
Voorzorgsmaatregelen:
-Grondig wassen van rauwe groenten;
-Rauwe producten apart van bereide producten bewaren;
-Kruisbesmetting voorkomen
-Goed verhittingsproces
-Strikte hygiëne toepassen in bedrijfsruimten, vooral koelingen en ruimten waar een hogere vochtigheid heerst.

In de EG verordening 2073 zijn normen opgenomen ten aanzien van Listeria in producten inclusief de methode van onderzoek en monstername. Blijft alert op de omstandigheden waarbij Listeria zich kan ontwikkelen!

https://www.houwersgroep.nl/wp-content/uploads/2010/04/listeria.jpg