Nieuws
GEWIJZIGD TELEFOONNUMMER NVWA
Voor meldingen, klachten en vragen aan de NVWA is het telefoonnummer gewijzigd. Met ingang van 1 november 2013 gebruikt het Klantcontactcentrum van de Nederlandse Voedsel-
HANDIG: DE BEWAARWIJZER VAN HET VOEDINGSCENTRUM
Met de Bewaarwijzer van het Voedingscentrum kunt u per product bekijken hoe lang u iets kunt bewaren. Zolang de verpakking dicht is, geldt de houdbaarheidsdatum.
WAAR KOMT MIJN PRODUCT VANDAAN?
Met de nieuwe Europese wetgeving m.b.t. voedingsinformatie aan de consument die in 2011 is aangenomen en die per november 2014 gehandhaafd gaat worden, is de
LOKALE PRODUCTEN EN IJS
Lekker genieten met lokale producten, lekker toch? Het gaat om het bereiden of verhandelen van producten die van oudsher veel in de regio voorkomen. Hierbij
ZALM EN TONIJN VOOR SUSHI
Menig restaurant doet mee aan de trend om sushi op de kaart te zetten. Op rustige momenten wordt de sushi gemaakt van rauwe zalm en
DUURZAAMHEID EN VOEDING, WAT BETEKENT DAT NOU?
Dat is een vraag die de inspecteurs van Houwers Holtackers zichzelf ook geregeld afvragen… Reden voor inspecteurs Harm Hoesen en Silvio Roest om de masterclass
NEVO-ONLINE GEACTUALISEERD
Het Nederlands Voedingsstoffenbestand (NEVO) online is door het RIVM geactualiseerd en is vanaf nu beschikbaar via Rivm.nl/nevo. NEVO-online 2013 bevat gegevens over de voedingskundige samenstelling
NASLEEP VAN VAKANTIES
Alle medewerkers weer terug van vakantie, eindelijk weer aan het werk. Tijdens de pauzes worden vakantie verhalen uitgewisseld. Verre reizen buiten Europa zijn bij de
INFRAROOD THERMOMETERS
Regelmatig horen we tijdens inspecties “handig zo’n thermometer” als het infrarood op onze thermometer gebruikt wordt. Een paar dingen zijn van belang bij het gebruik
EVENEMENTEN EN TIJDELIJKE VERKOOPPUNTEN
Een ijscokar als extra verkooppunt, een bar buiten bij een straatfeest, een verkoopvitrine bij een braderie, het is sneller geregeld dan een vast verkooppunt, ondanks
STAND VAN ZAKEN HERZIENING HYGIËNECODE VOEDINGSVERZORGING ZORGINSTELLINGEN EN DEFENSIE
Stand van zaken: hygiënecode voor de voedingsverzorging in zorginstellingen en Defensie Navraag bij het Voedingscentrum leert dat een groot gedeelte van de herziening inmiddels door
ZEMBLA BERICHT POEPBACTERIËN IN VLEES
Het TV programma Zembla kwam met schokkend nieuws over toestanden in slachterijen. Oud personeelsleden en anonieme klokkenluiders suggereerde dat heel wat slachtdieren werden bezoedeld door
VAKANTIEKRACHTEN EN KENNIS
In de vakantietijd wat extra handjes om de zomer door te komen, als het vaste personeel van hun welverdiende vakantie wil genieten, is een bekend
WEET WAAR JE PRODUCT GEMAAKT IS
Door het paardenvlees schandaal is weer eens bevestigd dat het coderen en etiketteren van producten een essentieel onderdeel is bij het beheersen van de voedselveiligheid.
TREND IN ZORG, KLEINSCHALIG WONEN
De laatste jaren zien we een trend in de zorg: meer en meer huizen schakelen om naar kleinschalig wonen en gaan gebruik maken van de
RETAIL, OPGELET: ONGEDIERTE BESTRIJDER HEEFT NIEUWE WETGEVING!
De Wet Gewasbeschermingsmiddelen en Biocide is van kracht geworden en die heeft gevolgen voor de manier waarop een ongediertebestrijder zijn werk moet doen. Als er
HET GEBRUIK VAN EIERTRAYS
Eieren komen nu eenmaal uit het achterwerk van de kip. De eiertray is dan ook het eerste wat in contact komt met het rauwe ei,
VEILIGHEIDSCAMPAGNE VOOR HORECA
Het aantal bedrijfsongevallen in de horeca begint dramatische vormen aan te nemen. Jaarlijks lopen maar liefst 12.000 horecamedewerkers letsel op. Hoogste tijd dus voor een
CATERING EN ALLERGENENINFORMATIE, WAT MOET EN HOE MOET DAT DAN?
Een aantal keren werd er in onze nieuwsbrief aandacht besteed aan allergenen informatie, vanaf 13 december 2014 wordt de nieuwe verordening van kracht en we
NIEUWE ETIKETTERINGSWETGEVING EN GEBRUIK VAN AZO KLEURSTOFFEN
Nieuwe etiketteringswetgeving Afgelopen week is een medewerker van HH naar een cursus geweest op de Wageningen Universiteit, om zelf op de hoogte te zijn van
SCHOOLVAKANTIE? DAN AAN DE SLAG IN DE SUPERMARKT!
Een veel gehoorde kreet op de schoolpleinen in deze periode van het jaar… Voor u als ondernemer vormen scholieren een belangrijke schakel in de zomerperiode.
AMBACHTELIJKE IJSBEREIDING VOOR HOUWERS HOLTACKERS…
Als geaccrediteerd inspectiebedrijf organiseert Houwers Holtackers regelmatig kennisdagen voor haar medewerkers. Omdat in maart de start van het ijsseizoen is, heeft Houwers Holtackers een studiedag
WAAR WERDEN DE GASTEN VAN ‘S WERELDS BESTE RESTAURANT NU ZIEK VAN?
Er zou sprake zijn van ernstige tekortkomingen, gasten zouden er vergiftigd worden, en het beste restaurant ter wereld zou getroffen zijn door een overgeefvirus, zo
BEZOEK AAN ZORGTOTAAL 2013
Op een besneeuwde donderdagochtend 14 maart togen Toos Houwers en Harm Hoesen richting Jaarbeurs voor een bezoek aan de Zorgtotaal beurs 2013. Aangezien de zorgsector
OPMERKELIJKE ZAKEN TIJDENS EEN ONAANGEKONDIGD BEZOEK AAN EEN SUPERMARKT
De medewerkers in een supermarkt hebben over het algemeen een training basiskennis hygiëne genoten waarbij ook persoonlijke hygiëne behandeld is. Doordat er verschillende versafdelingen in
VIDEOS: ‘WAGENINGEN’ MAAKT ONZE VOEDING BETER
Video: ‘Wageningen’ maakt onze voeding beter De groei van de wereldbevolking van zeven naar negen miljard leidt tot internationale voedselvraagstukken. Onderzoek en innovatie rond voedsel
‘STERRENCHEFS EXPERIMENTEREN TEVEEL’
Volgens Benedikt Sas, professor in de Voedselveiligheid van de Universiteit van Gent, brengen sterrenchefs de volksgezondheid in gevaar door teveel te experimenteren met zowel ingrediënten
PAARDENVLEES GEMENGD MET RUNDVLEES
En weer worden we verrast door een bericht in de krant dat ondernemers rommelen met levensmiddelen. In dit geval niet gevaarlijk, maar het vertrouwen van
RECHTSTREEKS MELK VAN DE BOER IN UW IJS?
Met het voorjaar weer in het verschiet zijn ook de ijsbereiders weer actief met het ontwikkelen van hun basisproduct: de ijsmix. In dat kader krijgen
VLEES AANZETTEN OP DE BAKPLAAT
Uit de praktijk van onze inspecteurs In de horeca en catering is een trend ontstaan om spiervlees aan te zetten op de bakplaat en vervolgens
VOEDSEL VEILIG TERUGKOELEN IN EEN POELIERSBEDRIJF
Tijdens inspecties bij poeliersbedrijven worden onze inspecteur regelmatig gevraagd naar het terugkoel-proces vanuit de grill naar de toonbank. Wij hebben een aantal tips voor u
BESMETTE HAMBURGERS
De EHEC bacterie maakt slachtoffers onder kinderen in Zweden en de rundvleeshamburgers komen uit Nederland. Vorig jaar in Duitsland ook al 30 doden door deze
BORGING VOEDSELVEILIGHEID KAN EFFICIËNTER
Actal, het Adviescollege toetsing regeldruk, adviseert de regering en Staten-Generaal om de regel¬druk voor bedrijven, burgers, en beroepsbeoefenaren in de zorg, onderwijs, veiligheid en sociale
ALLERGENEN INFORMATIE
Allergenen informatie Op 22 november 2011 is de officiële tekst van de nieuwe Verordening Voedselinformatieverstrekking verschenen. VERORDENING (EU) Nr. 1169/2011 heeft verstrekkende gevolgen. De etiketteringsrichtlijn
IJSVAK 2013, ‘DE VAKBEURS VOOR AMBACHTELIJKE IJSBEREIDERS!’
Dit jaar wordt IJsVak-nieuwe stijl georganiseerd. Dit betekent dat twee teams onafhankelijk van elkaar de IJsVak-Beurs en de IJsVak-Wedstrijden organiseren. Hiermee wordt een nog aantrekkelijker
HERZIENING HYGIËNECODE VOOR DE VOEDINGSZORG IN ZORGINSTELLINGEN EN DEFENSIE
De Hygiënecode zal inhoudelijk niet drastisch wijzigen. Wel is uitgesproken dat er meer aandacht moet komen voor gebruiksgemak. Een ander belangrijk aandachtspunt is het gebruik
PLAAGDIERBESTRIJDING EN RISICO’S DOOR NICO VONK, KAD
Muizen, ratten, kakkerlakken. Het zijn enkele diersoorten die aangemerkt worden als ongedierte. Wat verstaan we eigenlijk onder ongedierte? “Ongedierte zijn die diersoorten die een bedreiging
EEN NIEUW JAAR…
Na de drukke feestmaand december en de start van een heel nieuw jaar is het tijd voor een frisse start. Houwers Holtackers heeft voor het
HH KLANTEN AAN HET WOORD OVER FUNCTIONALITEIT VAN INSPECTIES EN INTRANET
HH klanten aan het woord over functionaliteit van inspecties en intranet Houwers Holtackers vind het van belang om de mening van haar klanten te horen.
HH VIERT FEEST, UITBREIDING ACCREDITATIE ISO 17020!
Houwers Holtackers Foodsafety and Quality uit Geldermalsen heeft haar unieke positie tot januari 2017 weten te verstevigen. Houwers Holtackers is opnieuw erkend door de RVA
NVWA MAAKT MET ALBRON AFSPRAKEN OVER EFFICIËNTER TOEZICHT
De (bedrijfs)restaurants van Albron BV krijgen te maken met een nieuwe manier van toezicht door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). Albron BV heeft toegezegd
VOEDSELBANK BOMMELERWAARD VOLDOET AAN ALLE EISEN VOOR KWALITEIT
De Bommelerwaard mag trots zijn op de voedselbank. Als tweede in Nederland heeft de voedselbank Bommelerwaard namelijk een HACCP certificering. Donkere wolken drijven over het
ZO AAN HET EIND VAN HET JAAR…
De laatste maand is alweer gestart…. Ook deze maand zullen de inspecteurs op de weg zitten voor inspecties. Naast het uitvoeren van de inspecties is
INSPECTIERESULTATEN NVWA
De NVWA maakt steeds verdere vorderingen in de openbaarmaking van inspectieresultaten. Voor een heel aantal sectoren is dit al praktijk en het is de planning
BTW-TARIEF OMHOOG VAN 19% NAAR 21 %
Per 1 oktober 2012 is het algemene btw tarief van 19% verhoogd naar 21%. Het lage btw-tarief blijft 6%. Het nieuwe BTW tarief van 21
TERUGHAALACTIE MET SALMONELLA BESMETTE ZALM GOED NAGELEEFD
Supermarkten, viswinkels, horecagroothandels en visverwerkende bedrijven hebben goed gehoor gegeven aan de terughaalactie van de met salmonella besmette zalm van het bedrijf Foppen uit Harderwijk.
DALING MELDINGEN VOEDSELINFECTIES
Het lijkt een enorme tegenstelling met voorafgaand bericht maar ook in 2011 kregen de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) en het RIVM minder meldingen van
HYGIËNECODE VOOR HET POELIERSBEDRIJF, HET HOE EN WAAROM…
Zoals voor alle bereidende sectoren heeft ook het poeliersbedrijf een eigen toegesneden hygiënecode. De poelierssector heeft een aantal afwijkende processen die niet voorkomen in de
VEEL GESTELDE VRAGEN OVER DE HYGIËNECODE BROOD EN BANKET
De afgelopen maanden hebben onze inspecteurs een groot aantal bakkers bezocht voor een inspectie op basis van de hygiënecode voor de Brood- en Banketbakkerij 2008.
WIJ STELLEN VOOR… KURT VANDERSTELLE
Geboren in 1970 en per ongeluk op de slagersvakschool terecht gekomen. De slager waar ik als schoonmaakhulp mijn zaterdagmiddagen vulde wist mij zover te krijgen