DE RISICO’S VAN ONBEHANDELD FRUIT

Vorig jaar is Europa geconfronteerd met een verhoogd aantal hepatitis A-patiënten. Het betrof diverse uitbraken en patiëntenclusters, waarvan één gestart is in Italië en geassocieerd werd met consumptie van (bevroren) zacht fruit. Voorbeelden van zacht fruit zijn: frambozen, bessen en aardbeien. Zacht fruit is een bekende bron van hepatitis A-infecties. Er zijn vorig jaar ook patiënten met hetzelfde virustype aangetroffen in Nederland. Bij deze patiënten is zacht fruit echter niet aangetoond als bron van de infectie.

Het is in het verleden al vaker voorgekomen dat zacht fruit besmet was met hepatitis (veroorzaker van o.a. geelzucht). De besmetting op zacht fruit is gevaarlijk als dit fruit niet wordt gepasteuriseerd. Het gebruik van vers onbehandeld fruit is dus niet geheel zonder risico. Zeker als de herkomst geen garantie kan geven op een goede hygiëne zowel bij het besproeien van de landerijen als de pluk en opslag. Het betreft alleen fruit dat is gewassen en daarna ingevroren, dus niet in blik of fruit waarop de verpakking vermeld is dat het is gepasteuriseerd.

Hoe kunt u de risico’s beheersen:

  • uw leverancier moet kunnen aangeven hoe hij dit gevaar beheerst (geen gebruik van oppervlakte water bij besproeiing en schonen materialen bij opslag)
  • indien u de aardbeien een korte hitte behandeling geeft van 1,5 minuut op 90° C, zal het virus zijn afgedood

Effect hepatitis A-infectie
Het hepatitis A-virus is voor mensen zeer besmettelijk. Ziekteverschijnselen zijn: vermoeidheid, misselijkheid, gebrek aan eetlust, koorts en een griepachtig gevoel. Daarbij kan de ontlasting ontkleuren en urine donkerder kleuren. Ook kan geelzucht (leverontsteking) optreden, waarbij het oogwit en de huid geel verkleuren. De ziekteverschijnselen duren enkele weken tot 3 maanden. Volwassenen krijgen meer en ernstigere klachten dan jonge kinderen. Bij een klein percentage volwassenen treden zelfs ernstige complicaties op. Kinderen kunnen de ziekte ongemerkt doorlopen.

Bron: https://www.vwa.nl/actueel/mededelingen-voedselveiligheid/nieuwsbericht/2042781/nederland-helpt-bij-eu-onderzoek-hepatitis-a-uitbraak